Dostupni linkovi

Počelo suđenje unuku Josipa Broza


Beograd, Palata pravde
Beograd, Palata pravde

Suđenje Edvardu Brozu, unuku Josipa Broza Tita, počelo je danas u Okružnom sudu u Beogradu. Njemu se sudi zbog izazivanja saobraćajne nesreće koja se dogodila još 1992. godine, a u kojoj je poginuo jedan čovek.

Broz je sve do januara ove godine bio nedostupan srbijanskim vlastima, a uhapšen je na graničnom prelazu Batrovci kada je iz Hrvatske pokušao da uđe u Srbiju. Broz je za RSE izjavio da je u Srbiju došao svojevoljno kako bi jednom za uveka, kako je rekao, rešio problem oko saobraćajne nesreće.
U Okružnom sudu u Beogradu danas je započelo suđenje Edvardu Brozu (57), unuku Josipa Broza Tita. Ivana Ramić, portparolka Okružnog suda u Beogradu, izjavila je za RSE, da je Okružno javno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Broza zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja:
"Pred krivičnim većem Okružnog suda u Beogradu danas je otpočeo glavni pretres u krivičnom postupku protiv okrivljenog Edvarda Broza. Okrivljenom se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i optužnica protiv njega je podignuta, od strane Okružnog javnog tužilaštva, 18. februara ove godine. Na dans održanom glavnom pretresu, odnosno započetom glavnom pretresu, nakon čitanja optužnice okrivljeni je izneo svoju odbranu, a nakon toga postupak je nastavljen iznošenjem dokaza, odnosno saslušanjem svedoka u ovoj fazi postupka."
Prema optužnici, Edvard Broz, koji živi u Zagrebu, tereti se da je još 20. avgusta 1992. godine, vozeći u alkoholisanom stanju svojim „BMV 316“, brzinom većom od dozvoljene, izazvao saobraćajni udes, u kome je poginuo Gojko Popović. U nesreći su teške povrede zadobili i Edvard Broz i Žarko Pejić, dok je Bojan Pejić prošao samo sa lakšim povredama. Poginuli, kao i svi povređeni, bili su Brozovi saputnici.
Edvard Broz je nekoliko meseci kasnije napustio Srbiju i preselio se u Zagreb i sve do početka januara ove godine nije dolazio u grad u kome je živeo dok je postojala bivša Jugoslavija. On je uhapšen kada je, po poternici koju su za njim raspisali srbijanski istražni organi, na graničnom prelazu Batrovci, pokušao da iz Hrvatske uđe u Srbiju.

Posle saslušanja kod istražnog sudije, krajem januara ove godine, gde je u potpunosti priznao delo koje mu se stavlja na teret, Edvard Broz je pušten na slobodu, ali bez mogućnosti da napušta Srbiju.

Nakon danas završenog ročišta Brozu je i dalje ostala na snazi zabrana izlaska iz Srbije, ali uprkos tome on, za RSE, kaže da se nada da će na sledećem ročištu, biti doneta konačna presuda i da će kazna biti samo uslovna:

"Mogu samo reći da sam razočaran ovom odlukom da me se ne pusti kući familiji jer je u mom interesu da budem na sledećem suđenju, zbog toga sam i došao, i nije postojala nikakva opasnost da se više neću pojaviti – ako sam došao prvi put došao bih i drugi put. Očekujem neku uslovnu kaznu, ako se dokaže da nisam bio pod alkoholom već da je bilo onako kako sam to rekao ja i svedoci. Sve to je zapisano i puno svedoka se složilo s time. Inače, sve je bilo korektno i o.k."

I pored toga što je većina svedoka govorila u prilog Edvarda Broza, nekoliko njih, potpuno je ubeđeno da je on kriv. Jedna od njih je i Tijana Krtinić, koja je u trenutku nesreće bila u svom automobilu i čitav udes gledala iz neposredne blizine. Ona, za RSE, kaže:

"Ja sam sigurna da je kriv zato što me je preko pune linije, velikom brzinom, obilazio i produžio dalje. Ne znam kako, odbio se od taksi vozila, još produžio i udario u banderu – zaista velikom brzinom."

Vladimir Petrović, advokat Edvarda Broza, kaže za RSE da su svedoci u najvećoj meri potvrdili Brozovu odbranu i da se nada da će presuda biti preimenovana sa težeg na lakše krivično delo, kao što je, izazivanje saobraćajnog udesa iz nehata. On, kao i njegov branjenik, nada se uslovnoj osudi:

"Zaista očekujem, zbog kapitalnog protoka vremena, njegovog dobrovoljnog javljanja i svih okolnosti, uslovnu osudu."

Na sledećem ročištu, zakazanom za 22. april, trebalo bi da se pojave i veštak saobraćajne struke i veštak neuropsihijatar, čija bi nalazi u mnogome trebali da rasvetle okolnosti pod kojima se dogodila ovaj saobraćajni udes u kojem je jedna osoba izgubila život.

XS
SM
MD
LG