Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Život Roma u Srbiji svi ocenjuju kao težak i gotovo nepodnošljiv. Iako je već godinama unazad najavljivano da će Vlada Srbije oformiti posebno telo koje bi se bavilo poboljšanjem životnog standarda Roma, to se dogodilo tek danas. Međutim, već pri samom osnivanju Saveta za unapređenje položaja Roma, neki od njihovih predstavnika oštro su kritikovali način na koji je taj Savet osnovan tvrdeći da je to urađeno smišljeno pre majskih izbora. Sa druge strane, predstavnici Vlade Srbije negiraju da je u formiranju ovog Saveta bilo ikakvih nepravilnosti i da njegovo formiranje nema nikakve veze sa predstojećim izborima.

Vlada Srbije, koja trenutno funkcioniše samo kao tehnička vlada, formirala je Savet za unapređenje položaja Roma. Za predsednika ovog saveta izabran je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, a njegovi zamenici su direktor Službe za ljudska i manjinska prava Petar Lađević i predsednik Saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić. Međutim, predsednik Romske partije Srđan Šajin oštro je napao ovakvu odluku Vlade i rekao da je nedopustivo da Savetom koji bi se bavio unapređenjem života Roma predsedavaju ljudi koji nisu Romi:

"Mi smo, Romska partija koja je u Skupštini Srbije i predložila da se formira Savet za integraciju Roma, danas na sednici Saveta predložili da predsednik ili potpredsednik Saveta bude pripadnik romske nacionalne zajednice. Međutim, na naše insistiranje predsednik Saveta to nije želeo da stavi na dnevni red, da to kao predlog Saveta ide Vladi. Mi ovaj Savet doživljavamo kao vrstu tutorskog tela jer smatramo da predsednik i potpredsednici Saveta ne mogu biti neromi i da imaju direktne kontakte sa međunarodnom zajednicom. Mislimo da je to deo izborne kampanje i da tu jasno moramo podvući crtu – Romima se mora objasniti da bi ovaj Savet, ako je zaista trebao da bude efikasan, bio formiran na početku rada Vlade, a ne danas."

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić negirao je tvrdnje Srđana Šajina, navodeći da je Savet zvanično formiran još početkom maja ove godine kada niko nije znao da će Vlada biti oborena i da postoji jasna procedura po kojoj se biraju predsednik i zamenici ovog saveta:

"Po poslovniku Vlade, član 11, predsednik i zamenik stalnog radnog tela Saveta se imenuju među potpredsednicima Vlade ili ministrima. Dakle, nije u pitanju loša volja da nekog imenujemo i kada gospodin Šajin bude među članovima Vlade mi ćemo ga verovatno i imenovati. Žao mi je što se pokušava da se pronađe neka kontraverza tamo gde je zaista nema, posebno u momentu kada je naša Vlada po prvi put, na to sam ponosan, imenovala Savet za unapređenje položaja Roma u sprovođenju dekade i integracije Roma. Ovo je prvi put da naša Vlada na nivou države formira jedan ovakav Savet i mislim da je to jedna veoma pozitivna stvar."

Ipak, svi se slažu da je položaj Roma, kojih u Srbiji ima oko 450 000, nedopustivo loš. Po zvaničnim podacima od 100 Roma svega jedan doživi 60 godina, a smrtnost među romskom decom je tri ipo puta veća od srbijanskog proseka.

Božidar Đelić iznosi još neke zabrinjavajuće podatke:

"Samo 25 odsto romske dece pohađa i završi osnovnu školu, samo 10 odsto romske dece je uključeno u sistem srednjeg školovanja. Takođe je i broj romske dece koja završe fakultet izuzetno mali. Od oko 600 romskih naselja dve trećine nema ni minimalne sanitarne i druge uslove za život, a čak 60 odsto pripadnika romske nacionalnosti nema formalno zaposlenje. Ponosni smo na našu romsku manjinu, ali njeni položaj i situacija u našoj zemlji nisu zadovoljavajući."

Osman Balić, iz Lige za dekadu Roma, kaže da je Romska zajednica u Srbiji zadovoljna time što je osnovan Savet za unapređenje položaja Roma, ali da se prema Romima mora voditi posebna pažnja jer su njihova prava, kako kaže, više od 50 godina bila sistematski zanemarivana:

"Mi želimo da država ima politiku prema Romima, ne želimo da budemo u raljama političkih stranaka, pojedinih ministara. Želimo jednu zaista konzistentnu, uravnoteženu i maksimalno odgovornu politiku prema Romima. Dakle, dok mi ovo pričamo znajte da nekome krče creva, da je neko dete gladno. Romska zajednica je na ivici biološke egzistencije i niko nema prava da zloupotrebljava naše ćutanje i toleranciju!

Ali, šta će tačno biti ciljevi Saveta za unapređenje položaja Roma? Zapravo, koje su to odluke Vlade Srbije kojima će se život Roma zaista poboljšati? Na to pitanje Božidar Đelić odgovara:

"Prvo, do leta ćemo razraditi seriju programa tako da ukupni iznos novca koji je posvećen romskoj populaciji, u budžetu za 2009. godinu, pređe sa 120 miliona dinara na 500 miliona dinara. Drugo, u budžetu za 2008. godinu postoji serija programa koji nisu iskorišćeni. Identifikovali smo da u domenu javnih radova participira nedovoljni broj pripadnika romske nacionalnosti. Identifikovali smo i već 49 projekata u kojima će oni aplicirati i nadam se da će to biti veoma brzo izfinansirano. Konstatovali smo da se, uprkos nekim dobrim pomacima, gradi nedovoljni broj stambenih jedinica za građane romske nacionalnosti – i ove godine ćemo izgraditi nekoliko desetina tih stambenih jedinica."

Pre dve godine započela je evropska akcija 'Dekada Roma' čiji je cilj uklanjanje diskriminacije prema Romima i njihova integracija u društvo. U junu ove godine Srbija će preuzeti predsedavanje 'Dekadom Roma'. Vitomir Mihajlović, predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne zajednice, kaže da je to prilika da se položaja Roma značajnije unapredi, ali dodaje da taj proces neće ići ni brzo ni lako:

"Svi mi smo svesni, pre svega romska nacionalna zajednica, da postoje nagomilani problemi Roma, koji su nagomilavani u poslednjih 50 godina, i da se oni ne mogu rešavati u jednoj godini, u jednoj dekadi, već da će biti potrebno dve-tri dekade da se poboljša položaj Roma u Srbiji."

XS
SM
MD
LG