Dostupni linkovi

Novi protesti u Kosovskoj Mitrovici


Belgijski vojnici iz sastava Kfora u severnom delu Kosovske Mitrovice
Belgijski vojnici iz sastava Kfora u severnom delu Kosovske Mitrovice

Oko 150 radnika pravosudnih organa srpske nacionalnosti i danas je protestovalo ispred ulaza u zgradu Opštinskog i Okružnog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici

Zahtevaju da se vrate u zgradu suda iz koje su, kako kažu, isterani dolaskom UNMIK-a i Kfora na Kosovo 1999. godine.

Kako je u izjavi za naš program kazao okružni javni tužilac Milan Bigović, radnici pravosuđa srpske nacionalnosti protestvovaće svakodnevno sve dok se njihovi zahtevi o povratku na radna mesta ne ispune.

“Mi smo za vikend sa našim starešinama i rukovodiocima svih pravosudnih organa imali razgovore i dogovoreno je da svakodnevno nastavimo sa ovim protestima i zahtevima da se vratimo na svoja radna mesta. Inače, drugih sastanaka nije bilo. Nama se još uvek niko iz UNMIK administracije nije obratio, mada mi to očekujemo i tako bi trebalo da bude jer je u interesu svih da se ovaj problem reši”, kazao je on.

Portparola UNMIK-a Djorđi Kakuka pitali smo da li će da li će UNMIK započeti razgovor sa radnicima pravosuđa.

“UNMIK je spreman da sasluša probleme radnika pravosuđa srpske nacionalnosti ali ne mogu da potvrdim kada će se to dogoditi. Koliko ja znam to će se dogoditi ubrzo.", kazao je Kakuka.

Situacija u Kosovskoj Mitrovici danas je mirna, posle sukoba 17. marta u kojima je jedan ukrajinski policajac iz sastava UN izgubio život, a povređeno više od 100 civila, policajaca i vojnika. Zgradu UNMIK-ovog Opštinskog i Okružnog suda u severnoj Mitrovici obezbeđuju pripadnici italijanskog i španskog KFOR-a. U pravosuđu u Kosovskoj Mitrovici do 1999. godine radilo je oko 200 Srba.

Na centralnom gradskom trgu Ssumadija u severnoj Kosovskoj Mitrovici, u organizaciji Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova, sutra od 12 časova biće održan veliki miting “Stop teroru, ne NATO državi- nezavisnom Kosovu”. Predsednik SNV severnog Kosova Milan Ivanović.

“Uputićemo jasnu poruku međunarodnoj zajednici da prihvatamo samo Rezoluciju 12 44 Saveta bezbednosti UN. Prihvatamo saradnju sa KFOR-om i UNMIK-om u punoj meri i u okviru te rezolucije. Ne prihvatamo nikakve misije koje su nelegalne. Našoj državi ćemo uputiti odgovarajuće poruke. Upozorićemo međunarodnu zajednicu da ne pokušava da destabilizuje dalju situaciju sa najavljenim pokušajima hapšenja čelnika srpskog naroda na severu Kosova i Metohije”, istakao je Ivanović.

Predsednik SNV je dodao da će od zvaničnog Beograda biti zatraženo da prekine diplomatske veze sa Albanijom i još nekim državama. Veliki protesti Srba ,kako je rečeno u SNV-u, biće organizovani svake sedmice.

XS
SM
MD
LG