Dostupni linkovi

Želite li da NATO uđe u Hrvatsku?


logo NATO samita u Bukureštu
logo NATO samita u Bukureštu

U očekivanju pozivnice za NATO, ulazak Hrvatske u Sjevernoatlantski pakt podržava - prema najnovijem istraživanju GfK, 61 posto građana. I to je argument hrvatskoj Vladi kad tvrdi da pokraj takovog raspoloženja građana nije nužan referendum o ulasku u NATO.

I vjerojatno su u pravu kad govorimo o eventualnom referendumskom pitanju - Želite li da Hrvatska uđe u NATO? No, sudeći po stavovima naših sugovornika, neizvjestan bi bio ishod referenduma o pitanju - Želite li da NATO uđe u Hrvatsku?

Metodije Prkačin iz Konavala je bio hrvatski vojnik 1991. godine na dubrovačkom području i kao takav prošao je torturu u zatvoru Jugoslavenske armije Morinj u Boki Kotorskoj. Da je Hrvatska tada bila u NATO-u i njegova subina bi bila drugačija. Stoga on i danas misli da bi Hrvatska trebala postati članicom tog saveza:
„Gledano na naš geostrateški položaj, mislim da je to normalno, jer u kakvoj smo ulozi i okruženju, objektivno rečeno NATO je neka sigurnost.“

Za ulazak u NATO su i naši slučajni sugovornici, umirovljeni poljoprivrednik Mladen Miošić iz Brista u Makarskom primorju i inženjer strojarstva, Kolja Marasović iz Splita:
„Biti u NATO mislim da bi vojska i sveukupna obrana trebali koštati manje. S druge strane, čini mi se da je Srbija još dosta daleko od demokratskih procesa, nemam dojam da se približava Evropi i radi se o procesu koji će dugo trajati, a za ulazak u NATO mislim da nisu potrebne neke posebne pripreme. Mislim da bi se Srbija u tom slučaju vrlo teško ponovo odlučila na neku intervenciju, a da ne spominjem rat.“
„Ne bi bilo loše ući u NATO. Za NATO sam, jer bi bili sigurniji po svakom pitanju. Ali ne bih bio za NATO kada bi napravili bazu u luci Ploče ili na jugu Dubrovnika i tako nam ugrozili turizam“, rekao je Mladen Miošić.

Protiv NATO-ove baze na jugu Hrvatske je naročito Metodije Prkačin, jer se u hrvatskom tisku spominje da bi ona mogla biti u uvali Pržine na početku Pelješca, nasuprot Mljetu, gdje on ima značajni posjed:
„Mi mislimo da tu, niti može biti baza, niti treba biti. Ta obala je netaknuta priroda, odlična za turizam.“

I Kolja Marasović, koji nema izravnog privatnog interesa, obrazlaže zašto bi NATO sa svojim bazama trebao mimoići Hrvatsku:
„Ja sam protiv bilo kakvih baza u Hravtskoj, jer je Hrvatska premala država, a oružja su takva da ovih par stotinjak kilometara, koliko pokrivamo, po mom mišljenju ne znači ništa.“

Hrvatski politički vrh će po svemu sudeći izbjeći referendum o ulasku Hrvatske u NATO, pa tako i nezgodno referendumsko potpitanje - Želite li da NATO uđe u Hrvatsku?

Nema sumnje da će to dodatno učiniti nezadovoljnim NATO-skeptike, poput ekonomistice iz Splita, Marine Krnić:
„Apriori sam protiv NATO, a za takvo pitanje smatram da je potrebno sprovesti referendum u cijeloj državi, pa će mi biti lakše ako kompletno cijela nacija, ili bar većina, bude za to.“
XS
SM
MD
LG