Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Mitrovici mirno, ali napeto


Španski vojnici iz sastava Kfora u Kosovskoj Mitrovici

Međunarodne mirovne snage i Kosovska policijska služba ocenjuju da je posle nemira u severnoj Mitrovici, na Kosovu mirno ali da ima tenzija. Iz Kfora kažu da i pored najave novih protesta, pripadnici mirovnih snaga obavljaju svoje redovne zadatke u ciju očuvanja mira i stabilnosti.

Opšte stanje na Kosovu je mirno, pod kontrolom ali napeto, ocena je bezbednosnih struktura. Portparol međunarodnih mirovnih snaga Kfora Žan Luk Kotar.
“Ima tenzija ali je mirno”, kaže Kotar ocenjujući stanje posle nemira u Mitrovici.
U neredima 17. marta u Mitrovici, jedan ukrajinski policajac je preminuo od posledica ranjavanja. Do sukoba demonstranata sa UNMIK policijom i Kforom došlo je zbog hapšenja Srba, koji su bili zauzeli zgradu Suda u Mitrovici. Povređeno je 45 pripadnika KFOR-a, 63 pripadnika UNMIK policije i stotinak Srba.
Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani izjavio je da je ovih dana u Mitrovici napeto ali mirno.
“Situacija je pod kontrolom ali se još puno toga mora uraditi pošto je tokom nasilnih protesta 17. marta jedan međunarodni policajac izgubio život”, kaže Eljšani.
Srbi u Mitrovici najavili su da će od ponedeljka organizovati svakodnevne mirne
proteste ispred suda. Povodom te najave, portparol Kotar kaže da neće biti dodatnih trupa ali će Kfor raditi svoj posao.
“Radimo uobičajene poslove i osiguraćemo mirno i bezbedno okruženje”, kaže portparol Kfora.
Prema rečima Eljšanija, Kosovska policijska služba će delovati kao i do sada, pružajući obezbeđenje, kako bi protesti protekli u miru. On je kazao da je UNMIK policija formirala tim koji treba da istraži proteste od 17. marta koji su prerasli u nasilje.
XS
SM
MD
LG