Dostupni linkovi

"Zaboravljena" saradnja sa Hagom


Serge Brammertz
Serge Brammertz

Novi glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc obišao je sve regione koji su u njegovoj nadležnosti, osim Srbije. Zbog čega Bramerc nije dobrodošao u Beograd i da li je zbog Kosova pitanje Haga ostavljeno po strani?

Umesto da, kako je planirano, glavni tužilac Haškog suda poseti Beograd, Serž Bramerc je koordinatorima Akcionog tima Srbije za saradnju sa Tribunalom Vladimiru Vukčeviću i Rasimu Ljajiću u Hagu preneo da od Srbije očekuje "ključnu pomoć" u naporima da se pravdi privedu Ratko Mladić, Radovan Karadžić i još dvojica optuženih koji su na slobodi. Vukčević i Ljajić su, kao i do sada bivškoj tužiteljki Karli del Ponte, i njenom nasledniku poručili da Srbija ostaje "posvećena postizanju pune saradnje s Hagom”. Sagovornici su se "složili i da Bramerc poseti Beograd što je pre moguće". Ipak, kako za naš program kaže portparolka haškog tužilaštva Olga Kavran:
"Još uvek nemamo tačan datum."
I dok je novi glavni tužilac Haškog suda već posetio Sarajevo i Zagreb, tačan datum za Beograd nikako da se utvrdi, pošto se iz Srbije šalju poruke i sugestije da ovo “nije dobar momenat”. Pitanje saradnje sa Hagom, koje je ključno za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, od proglašenja nezavisnosti Kosova, a potom i pada Vlade Srbije gotovo se i ne spominje. Dok u Hagu uverava Bramerca da je Srbija privržena saradnji, tužilac za ratne zločine Vukčević i sam je nedavno izjavio kako političke prilike u zemlji negativno utiču na njen intenzitet. Portparol ovog tužilaštva Bruno Vekarić ipak naglašava da saradnja nije prekinuta i da tužilaštvo radi svoj posao:
"Apsolutno želimo da oni koji su pregazili osnovne civilizacijske vrednosti, odnosno ugrozili tuđe živote, izađu pred lice pravde – nismo ni najmanje posustali."
Ipak, kako za naš program potvrđuje i savetnik predsednika Srbije za Haška pitanja Jovan Simić, političke prilike u zemlji učinile su da se na pitanju saradnje sa Hagom ne radi punim kapacitetom. To je, po njegovom mišljenju, i razlog odlaganja Bramercove posete:
"U suštini, u ovom trenutku nismo mogli da pružimo nešto novo što bi iniciralo da oni vide da radimo punim kapacitetom. To je kod nas, u ovoj prethodnoj Vladi, bilo sve nekako razuđeno, demokrate očigledno nisu uspele da nateraju drugi deo Vlade da u svojim resorima odradi sve što je bilo potrebno. Ne postoji mogućnost da je neko rekao da neće, ali da se usporava je više nego očigledno."
Sa ovom ocenom slaže se i Bruno Vekarić, i navodi još jednu otežavajuću okolnost u radu Akcionog tima za saradnju sa Hagom, knjigu Karle del Ponte:
"Mislim da nije korektno i profesionalno da neko ko je do juče bio tužilac i bio upoznat sa državnim tajnama, sa aspekta naše zemlje, i uopšte obaveštajnim podacima, za posao nije završen, piše memoare. Ne bih imao ništa protiv toga, ovde niko ništa ne taji, da su svi optuženici u Hagu, ali s obzirom da posao nije završen to bi moglo da ugrozi same istrage."
Za predsednicu Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić, ovo nisu opravdanja. Ona navodi da su vlasti u Srbiji od poglašenja nezavisnosti Kosova zavele atmosferu u kojoj je sve osim ovog pitanja tabu tema, te da nikakvog pomaka u saradnji sa Hagom neće biti dok se to ne promeni:
"Mislim da nije nezavisnost Kosova nego odnos srpske Vlade prema toj činjenici učinio da u institucijama zavlada jedna vrsta straha. Mislim da Tužilaštvo za ratne zločine i Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom imaju problem jer u ovoj situaciji kada postoji samo jedno pitanje, a to je pitanje nekog nestvarnog i potpuno virtuelnog odnosa prema Kosovu, više nema mesta za nešto drugo - Hag postaje jedno zabranjeno pitanje. Tužilac Vukčević i Rasim Ljajić umesto da smognu snage i da u Beogradu progovore nešto odlaze u Hag da mole Bramerca da slučajno ne dolazi u Beograd jer sada nije pogodan trenutak."
U svakom slučaju, dok tužilac Bramerc ne poseti Beograd i ne da svoju ocenu saradnje sa Tribunalom, za Srbiju je na snazi negativna ocena prethodne tužiteljke Karle del Ponte.
XS
SM
MD
LG