Dostupni linkovi

Odlični odnosi sa Makedonijom


Hašim Tači i Fatmir Sejdiu
Hašim Tači i Fatmir Sejdiu

Najviši zvaničnici Kosova su tokom susreta sa predstavnicima albanskih partija u Makedoniji izrazili želju i nadu da će Makedonija vrlo brzo biti primljena u NATO, visoko ocenili odnose Kosova i Makedonije i istakli značajan doprinos koje partije Albanaca daju stabilnosti u susednoj zemlji.

Najviše zvaničnike Kosova primili su u odvojenim susretima lideri tri od pet partija Albanaca u Makedoniji. Posle sastanka sa liderom Demokratske unije za integracije Ali Ahmetijem, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, premijer Hašim Tači i predsednik Skupštine Jakup Krasnići su kazali da su sa liderima albanskih partija u Makedoniji razgovarali o značajnim kretanjima na Kosovu i Makedoniji i izrazili snažnu podršku naprima Makedonije da postane članica NATO-a.
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da Kosovo ima ambicije da pomogne i bude faktor stabilnosti u regionu. On je rekao da očekuju da će se, u okviru normalnih kretanja kroz koja će proći Makedonija, dogoditi i priznanje nezavisnosti Kosova. Sejdiu je rekao da institucije Kosova visoko ocenjuju doprinos koje albanske političke partije daju procesima u Makedoniji.
Premijer Kosova Hašim Tači je rekao da će institucije Kosova nastaviti sa odgovornom politikom razvijanja odnosa sa institucijama Makedonije, u čemu albanske partija imaju značajnu ulogu. “Mi se nadamo i želimo da Makedonija, što je pre moguće bude deo NATO-a. I u okviru toga i pitanje demarkacije granične linije će se rešiti na osnovu sporazuma koji budu postigle državne vlasti Prištine i Skoplja, uz posredovanje NATO-a”, rekao je premijer Tači, ističući da je povodom demarkacije danas razgovarao sa makedonskim premijerom Nikolom Grujevskim.
Ahmeti je rekao da će Albanci u Makedoniji doprinositi značajnim procesima kroz koje prolazi Makedonija i region. “I dalje kao Albanci mi ćemo se truditi da doprinesemo u tako značajnim procesima koji se odvijaju u Makedoniji i u regionu. Mi ćemo vrlo konstruktivno doprineti da i Makedonija što je pre moguće prizna nezvaisnost Kosova.”
Najviši zvaničnici Kosova su se tokom dana šusreli I sa predsednikom Albanske demokratske unije u Makedoniji, Bardhylom Mahmutijem i predsednikom Nacionalne demokratske unije Hysni Šaćirijem. Na sastanak, iako su bili pozvani, nisu došli predsednik Albanske demokratske partije Menduh Thaqi i predsednik Partija Demokratskog prosperiteta Abdylhadi Vejseli, koje su do sada bile u vladajućcoj koaliciji sa VMRO DPMNE.
XS
SM
MD
LG