Dostupni linkovi

Samardžić: Neko je želeo ratno stanje


Slobodan Samardžić
Slobodan Samardžić

Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodan Samardžić izjavio je da vlasti Srbije imaju dokaze u vezi sa događajima u Kosovskoj Mitrovici 17. marta koji ukazuju da je neko želeo da izazove sukob na Kosovu.

"Imamo jake dokaze za istragu: snimke, metke koji su izvađeni iz tela povređenih, ostatke metaka snajpera iz kojih su Srbi gađani. Imamo dokaze da je neko hteo da napravi konflikt i ratno stanje na Kosovu", rekao je Samardžić u intervjuu za "Večernje novosti" od četvrtka.

On je ponovio da je Srbija uputila inicijativu UN za pokretanje međunarodne istrage o sukobu u Kosovskoj Mitrovici, koja, kako je naglasio, mora pre svega da istraži ko je naredio pripadnicima UNMIK policije da izbace srpske sudije iz suda, uhapse ih i odvedu u Prištinu. Ocenio je da "brutalnost UNMIK specijalca nije mogla da prođe bez odgovora naroda".

Prema njegovim rečima, čilj akcije UNMIK-a je bio "više nego očigledan" - da se na terenu primeni "rezolucija o nezavisnom Kosovu" i da se ostvari "namera stvaranja nove albanske države", a Srbima "jednom zauvek da nasilna lekcija".

Samardžić je rekao da će prilikom formiranja nove vlade, sa stanovištva Demokratske stranke Srbije (DSS) "apsolutni prioritet
imati odbrana Kosova i Metohije".

"Borba za Kosovo u Srbiji je borba za Srbiju u EU. To je redosled prioriteta i on se ne može izvrtati i rotirati", rekao je on.

Ocenio je da je stav Demokratske stranke (DS) da će Srbija ulaskom u EU odbraniti Kosovo "postmoderna bajka i uspavanka za stanovištvo".
XS
SM
MD
LG