Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Upozorenja Radikala na moguće incidente


Novi Sad, zgrada Izvršnog veća Vojvodine

Izjava funkcionera Srpske radikalne stranke Milorada Mirčića, da bi u delu Vojvodine gde žive mađari bilo moguće izbijanje incidenata, a nakon što je Mađarska priznala Kosovo, izazvala je oštre reakcije.

Najavljeno je da će povodom te izjave uskoro zasedati i Odbor za bezbednost Skupštine Vojvodine.

Visoki funkcioner SRS Milorad Mirčić, u izjavi za RSE, kaže da ostaje pri svojoj nedavnoj izjavi da bi nakon priznavanja nezavisnosti Kosova od strane Mađarske, u delu Vojvodine gde žive Mađari, bilo moguće izbijanje incidenata:

"Tu informaciju sam, nakon što sam je dobio, saopštio u javnost sa željom da državni organi na vreme reaguju i spreče ovakvu mogućnost. Pošto su to organizovale strane obaveštajne službe, učinio sam ono što bi svaki odgovoran političar i građanin učinio. Sve što znamo, sve informacije, saopštavamo u javnost, na ovaj način smo delovali preventivno."

RSE: Šta ta Vaša saznanja zapravo govore, šta je suština toga što ste saznali?

Mirčić: Ona govore da postoji mogućnost da se iskoristi ovakva situacija, da se u trenutku kada Mađarska prizna nezavisnost Kosova i Metohije izazovu incidenti, a da se to onda tumači kao revolt većinskog srpskog naroda i da se nastavi dalje sa manipulacijama. Moja realna očekivanja su, nakon objavljivanja ove informacije, da odustanu od tog scenarija jer im to više ne vredi.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz redova Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši zatražio je hitno zasedanje Odbora za bezbednost povodom Mirčićeve izjave. On je rekao da takve izjave predstavljaju podstrek mnogim ekstremnim organizacijama koje za cilj imaju narušavanje međuetničke situacije u Vojvodini:

"Izjava je previše ozbiljna da bismo je mogli ignorisati, odnosno da ne reagujemo na nju. S obzirom da je u izjavi posebno istaknuta mađarska nacionalna zajednica, s pravom i dubokom zabrinutošću se pitamo odakle visokom funkcioneru SRS podaci iz poverljivih i obaveštajnih izvora. Prezentiranje na ovakav način je zvučalo kao svršen čin, kao nešto što će se svakako dogoditi, a na žalost možemo tumačiti i kao pretnju našim građanima. Tu mislim na sve građane naše pokrajine. Želim posebno da istaknem da bilo kakve akcije, aktivnosti i retorzije prema mađarskoj zajednici i Vojvodini, koja je poznata po poštovanju Ustava, zakona i građanskih obaveza, zbog spoljne politike susedne Republike Mađarske predstavljaju nedozvoljenu manipulaciju i širenje mržnje."

U isto vreme, predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Vojvodine Tomislav Bogunović rekao je da će povodom ove Mirčićeve izjave, u najkraćem roku, sazvati sednicu tog odbora:

"Već sledeće nedelje, najverovatnije u ponedeljak i utorak, kada dobije kompletan materijal, odbor će zasedati, ali mislim da, možda, nema potrebe da se diže tolika prašina zbog izjave nekog iz SRS jer su oni krenuli u predizbornu kampanju. Pozivam sve one koji su zaduženi za čuvanje reda i mira, policiju i ostale službe, da vode računa o tome i da prate dešavanja. Što se tiče Odbora za bezbednost, on će biti zakazan u najhitnijem roku."

A Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada, kaže za RSE da je Mirčićeva izjava opasna posebno zbog toga što dolazi od strane funkcionera jedne velike političke stranke u Srbiji:

"Ova izjava nagoveštava nešto što bi moglo da se desi u budućnosti, nešto čega smo se plašili kada dođe do rešavanja statusa KiM. Naime, imali smo iskustvo iz 2004. godine kada su, zbog nasilja koje se prvo desilo na KiM prema Srbima od strane Albanaca, prvo bili napadnuti pripadnici albanske manjine i njihova imovina, a potom se proširilo i na pripadnike drugih manjina, posebno prema Mađarima u Vojvodini. Dakle, upozoravali smo da se tako nešto može dogoditi, ali ovo je opasan nagoveštaj, neko to priželjkuje i želi da se to desi - njegova izjava se ne može drugačije tumačiti nego tako. Ili, možemo pitati gospodina Mirčića da li on to priželjkuje, da počnu napadi na pripadnike mađarske manjine i da to onda izazove neke sukobe širih raz
mera."

Predsednik vojvođanske skupštine Bojan Kostreš rekao je, takođe, da nema saznanja o tome da se spremaju bilo kakvi incidenti u Vojvodini. On je naglasio da bi za eventualne nemire bilo odgovorno Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG