Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UNMIK i KPS ponovo preuzimaju kontrolu


Kosovska Mitrovica, 18. februara 2008.

Pripadnici UNMIK policije i Kosovske policijske službe danas se od 12 časova ponovo brinu o bezbednosti građana severnog dela Kosovske Mitrovice, dok će se snage Kfora postepeno povlačiti iz ovog dela grada.

To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio komandir severne policijske stanice u Kosovskoj Mitrovici Milija Milošević.

“Kao što i sami vidite, UNMIK i KPS ponovo nastavljaju sa radom. Mi smo u 12 časova ušli u stanicu i nastavićemo sa našim redovnim poslom kako bi pružili sigurnost i bezbednost za sve građane i sve etničke zajednice koje žive na prostoru severne Kosovske Mitrovice”, kazao je Milošević.

Posle sukoba međunarodnih snaga i Srba ispred UNMIK-ovog Okružnog i Opštinskog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice 17. marta, UNMIK policija i KPS su povučeni sa dužnosti, a njihovu ulogu preuzeli su pripadnici Kfora.

Predstavnici Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova pozvali su danas vlasti u Beogradu da jasno osudi prekomernu upotrebu sile od strane UNMIK-a i Kfora u neredima u Kosovskoj Mitrovici 17. marta i da se jasno izjasni da li će se svim diplomatskim sredstvima boriti za očuvanje Kosova u sastavu Srbije. Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je danas da je regionalni administrator UNMIK-a Džerard Galuči u izveštaju koji će biti prosleđen u sedište UN u Njujorku naveo da je UNMIK policija u neredima u severnoj Kosovskoj Mitrovici koristila prekomernu silu. Ivanović je rekao:

“Naslov ovog izveštaja čiji ću vam deo pročitati je 'Izveštaj posle poraza'. U izveštaju piše: 'Loše zamišljena akcija 17. marta “za povratak reda i zakona” na severu je dovela do iščezavanja zakona i reda na severu. Šta uraditi? Mora postojati neki akt kajanja UNMIK-a ili UN ili priznavanje greške koju smo počinili, ukoliko mi stranci dobijemo priliku da se pomerimo preko gneva i srdžbe koji su u Srbima i potražimo ponovno angažovanje u toj zajednici.' Evo, to su tri strane izveštaja koji pokazuju da je došlo do prekomerne upotrebe sile, kršenja Rezolucije 12 44 Saveta bezbednosti UN i do izazivanja teškog incidenata koji je napravljen u Vašingtonu, Briselu ali i u Prištini.”

Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije Marko Jakšić pozvao je vlasti u Beogradu i predsednika Srbije Borisa Tadića da jasno kažu da li Srbi sa Kosova treba da prihvate nezavisnost Kosova ili da se protiv nezavisnosti bore svim političkim i demokratskim sredstvima.

“Beograd, ili deo Beograda, ne uzima u zaštitu svoj narod na Kosovu i Metohiji. Ono što ja odgovorno mogu da kažem, kao član srpskog pregovaračkog tima, da u modernoj srpskoj istoriji većeg izdajnika od Borisa Tadića Srbija nije imala. Jer nezavisno Kosovo nije stvarano u Briselu i u Vašingtonu, već u kabinetu Borisa Tadića. Da li mi treba da prihvatimo nezavisno Kosovo ili da se borimo protiv nezavisnosti? Ako treba da prihvatimo nezavisno Kosovo neka se predsednik države jasno razotkrije i neka to kaže jasno i glasno Srbima na ovom prostoru, a ne da veštim jezičkim manipulacijama obmanjuje svoj narod praznom pričom da on nikada neće priznati nezavisno Kosovo. Ja poručujem da mi odavde nikada nećemo prihvatiti nezavisno Kosovo”
, naglasio je Jakšić.

Predsednik SNV za sevrnu Kovsku Mitrovicu Nebojša Jović kazao je da neredi u severnom delu Koosvske Mitrovice nisu bili organizovani i još jednom je ponovio da u zgradi opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici nije bilo pripadnika srpske policije.

Želimo da podvučemo još jednom da ovde nema srpske policije niti je bilo srpske policije u sudu. Ponoviću još jednom da je to bio samo izgovor kako bi oni primenili silu”, naglasio je Jović.

Predstavici SNV najavili su za utorak 25. marta veliki narodni protest u severnom delu Koosvske Mitrovice protiv nezavisnosti Kosova i Metohije.
XS
SM
MD
LG