Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američki predsjednički izbori: mrtva utrka?


Hillary Clinton, Barack Obama i John McCain

Demokrati Barack Obama i Hillary Clinton bili bi statistički izjednačeni u ogledu s republikancem Johnom McCainom na predsjedničkim izborima u studenome, pokazali su u utorak objavljeni rezultati ispitivanja birača CNN/Opinion Research Corp.

Prema ispitivanju, ako bi Obama dobio predsjedničku nominaciju, na izborima bi osvojio 47 posto glasova, prema 46 posto za senatora iz Arizone, McCaina. U slučaju da senatorica Clinton dobije nominaciju, anketa pokazuje da bi ona dobila 49 posto glasova, a McCain 47 posto. Oba rezultata su unutar margine greške provedenog ispitivanja od tri posto i u obje kombinacije sugeriraju 'mrtvu trku' za Bijelu kuću.

Direktor CNN-ova odjela za ispitivanje javnog mnijenja Keating Holland ističe da dvoje kandidata za demokratsku nominaciju ima potporu različitih skupina birača u zamišljenom ogledu s McCaineom na predsjedničkim izborima 4. studenoga.


"Clinton, kako se čini, ima veću potporu među starijim biračima, ženama i onima koji se opisuju kao demokrati protiv McCaina, dok su podaci za Obamu nešto bolji među mlađim biračima i onima koji se deklariraju kao neovisni i republikanci"
, rekao je Holland.

Anketa je također pokazala da sva tri predsjednička kandidata dobijaju visoke ocjene na pitanju gospodarstva, dvije trećine ispitanih smatra da bi McCain bio uspješan u borbi protiv terorizma, dok nešto manji postotak, ali još uvijek većina, misli to isto za senatore Obamu i Clinton.

Obratan je odnos kod pitanja reforme zdravstvene skrbi u SAD-u, gdje dvije trećine birača daje prednost Obami i Clinton na tom području, dok 57 posto smatra da bi i McCain dobro vodio i taj sektor. Na pitanju imigracije, sva tri kandidata dobijaju podjednake ocjene, jedino Hillary Clinton, nešto niže.

Središnje pitanje predizborne kampanje za američke birače je gospodarstvo, budući da tri četvrtine Amerikanaca smatra kako je zemlja već u recesiji. Za gotovo 20 posto birača, prvi prioritet izbora je zdravstvena skrb a za 10 posto terorizam.

XS
SM
MD
LG