Dostupni linkovi

Rosin: Nasilje je bilo orkestrirano


Neredi u Mitrovici 17. marta 2008.
Neredi u Mitrovici 17. marta 2008.

Jučerašnje nasilje u Mitrovici, u kojem je život izgubio jedan i ranjeno na desetine drugih pripadnika UNMiK policije je bilo orkestrirano, izjavili su u utorak u Prištini najviši zvaničnici UNMIK-a, KFOR-a i UNMIK policije.

“Za nas je jasno da je nasilje, okupacija Suda, podmetanje požara tokom prošlog meseca i jučerašnji napadi na vojnike i policajce, bilo orkestrirano. Sumnjali smo, imamo indikacije i znamo ko je odgovoran, ali sada ne želim da govorim o imenima, pošto je istraga u toku”, rekao je zamenik šefa UNMIK-a Lari Rosin.

Rosin i komandant Kfora Gvazije de Marnak su izjavili da su imali informacije da će juče Srbi na severu Mitrovice pokušati da preuzmu i druge objekte UNMIK-a. Oni su ocenili da je jučerašnja reakcija na nasilje na severu Mitrovice bila opravdana i da je odgovarala stvorenoj situaciji.

Zamenik šefa UNMIK-a Lari Rosin je rekao da su prethodno učinjeni svi napori da se iznađe mirno rešenje za ponovno uspostavljanje kontrole nad zgradom Suda na severu Mitrovice. On je rekao da je sa ministrom Slobodanom Samarardžićem razgovarao o pronalaženju rešenja ali da nije postignut sporazum:

“Mi nećemo tolerisati ovu vrstu nasilja, niti tako teško gaženje našeg mandata. Imamo instrukcije od generalnog sekretara (UN) da održimo izvršnu vlast na celoj teritoriji Kosova i mi smo spremni da to ostvarimo kada god bude potrebno. Pozivam sve da poštuju red i da ne dođemo u situaciju kakva je bila juče, u nasilje koje je u potpunosti neprihvatljivo”, rekao je Rosin.

Komandant Kfora Gvazije de Marnak je rekao da je juče pređena “crvena linija” i da su pripadnici mirovnih snaga napadnuti vatrenim oružjem, molotovljevim koktelima i bombama. To se više neće tolerisati, rekao je:

“Kfor je juče odgovorio na miran i adekvatan način, prema pravilima. Želim da kažem svima: vojnici Kfora su juče pokazali ne samo profesionalizam već i opredelenje da obezbede sigurnu sredinu svuda na Kosovu. Dokazali smo to juče kao i prethodnih meseci i nemojte nas dovoditi u situaciju da to isto manifestujemo i sutra. To je moja poruka.”

Jedan pripadnik UNMiK policije iz Ukrajine je od zadobijenih povreda tokom jučerašnjeg nasilja izgubio život. Komesar policije Lari Vilson je rekao da su oko toga i oko celokupnog jučerašnjeg nasilja započeli istragu:

„Danas smo započeli istragu o onima koji su izvršili ubistvo i o onima koji su pokušali da ubiju druge policajce juče u severnoj Mitrovici.”

Vilson je rekao da su tokom jučerašnjeg nasilja ranjena 42 pripadnika UNMIK policije, od kojih neki teško.

Zvaničnici UNMIK-a i Kfora su takođe kazali kako Vlada u Beogradu ima “uticaja na srpske lidere na Kosovu i da visoki zvaničnici, uključujući i ministra Samardžića nisu nikada jasno osudili napade koji su se događali posle 17. februara na severu Kosova“. Oni su rekli da će vrlo brzo, nakon jučerašnjeg povlačenja, vratiti policiju u severnu Mitrovicu, čim se za to stvore uslovi.

Rosin je rekao da je UNMiK i KFOR juče dobio podršku svih relevantnih međunarodnih faktora za jučerašnju reakciju i da je akcija KFOR-a UNMiK-a i UNMiK policije podržana i od stane Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG