Dostupni linkovi

Novi bilans nereda - jedna osoba mrtva


Francuski pripadnici iz sastava Kfora pred zgradom Suda u Kosovskoj Mitrovici, 18. mart 2008.
Francuski pripadnici iz sastava Kfora pred zgradom Suda u Kosovskoj Mitrovici, 18. mart 2008.

Ukrajinski policajac iz sastava UNMIK-a podlegao je povredama koje je zadobio tokom nereda u Kosovskoj Mitrovici u ponedeljak. UNMIK će se, kako je najavljeno, ipak vratiti u severni deo Kosovske Mitrovice.

Ukrajinski pripadnik policije UNMIK-a preminuo je od posledica povreda koje je zadobio u ponedeljak tokom nemira u severnoj Kosovskoj Mitrovici, izjavio je danas za Radio Slobodna Evropa portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani. Portparol KPS-a nije mogao da precizira u kojoj bolnici je preminuo ukrajinski pripadnik policije UN. “Sinoć je preminuo jedan internacionalac iz Ukrajine od povreda koje je zadobio u neredima u severnoj Mitrovici. Za sada nemamo više detalja”, kazao je Eljšani.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Juri Lucenko saopštio je juče da je 14 ukrajinskih policajaca povređeno u napadu na njihovu policijsku stanicu. Poljska je, takođe, navela da je 13 njenih policajaca povređeno u neredima u Kosovskoj Mitrovici.

U Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici trenutno se nalazi 12 osoba teže povređenih od vatrenog oružja tokom jučerašnjih sukoba i njihovo stanje je stabilno, izjavio je upravnik tog zdravstvenog centra Vladimir Adžić. “Stanje dvojice najteže povređenih, Nebojše Vukomanovića sa prostrelom glave, operisanog u Kragujevcu, je i dalje teško. Vukomanović i dalje nalazi u komi, tako da je za sada svaka prognoza neizvesna. Vitalne funkcije Ilije Ćuće, povređenog u predelu levog oka, smeštenog na Očnoj klinici u Beogradu, su uredne ali što se tiče levog oka prognoza je vrlo teška i neizvesna”, kazao je Adžić.

Više od 100 ljudi, među kojima i pripadnici UNMIK policije i Kfora, povređeno je juče u sukobima Srba i međunarodnih misija u severnom delu Kosovske Mitrovice. Nakon sukoba, pripadnici UNMIK policije su se povukli iz severnog dela Mitrovice. U tom gradu su naoružani vojnici Kfora razmešteni ispred suda, zgrade Kosovske policijske službe i UNMIK administracije.

Šef pres službe komesara UNMIK policije Luis Sisneros izjavio je danas da će se pripadnici UNMIK policije vratiti u severnu Kosovsku Mitrovicu ali da se još uvek ne zna kada će to tačno biti. “Vratićemo se u severnu Mitrovicu ali ne mogu da kažem tačno kada obzirom da to još uvek nije određeno. Ali radimo u saradnji sa Kforom i kada se obe strane budu složile da je podesno za UNMIK policiju da se vrati, vratiće se”, kazao je Sisneros za Radio Slobodna Evropa.

U severnom delu Kosovske Mitrovice od juče nema pripadnika UNMIK policije, nakon sukoba demonstranata sa UNMIK policijom i Kforom zbog hapšenja Srba zaposlenih u pravosuđu, a kontrolu u gradu uspostavio je Kfor.

Neredi su počeli nakon što je UNMIK policija uhapsila grupu radnika pravosuđa srpske nacionalnosti koji su u petak ušli u zgradu suda u Mitrovici i zatražili da se vrate na posao. Srbi iz Mitrovice pokušali su da spreče da uhapšeni budu izvedeni iz severnog dela grada. Uhapšeni radnici kasnije su pušteni.
XS
SM
MD
LG