Dostupni linkovi

Pozivi na prekid nasilja


Sukobi u Kosovskoj Mitrovici, 17. mart 2008.
Sukobi u Kosovskoj Mitrovici, 17. mart 2008.

Zamenik šefa Misije UN-a na Kosovu (UNMIK) Lari Rosin pozvao je Srbe u Mitrovici da prekinu sa nasilnim reakcijama na “zajedničku akciju UNMIK-a i Kfora u preuzimanju kontrole nad sudom UNMIK-a” u ovom gradu.

Vlada Kosova je osudila nasilje protiv UNMIK-a i Kfora na severu Mitrovice i zatražila da se na celoj teritoriji Kosova ponovo uspostave red i mir. Predstavnici kosovskih Srba pozivaju na smirivanje situacije.

“Pozivam sve zajednice na mir kako bi UNMIK nastavio da sprovodi svoj mandat na celoj teritoriji Kosova”, izjavio je zamenik šefa UNMIKa Lari Rosin. U saopštenju UNMIK-a ističe da je Rosin pozvao Srbe da prekinu sa nasilnim i ilegalnim aktivnostima i poštuju zakon. Portparol UNMIK-a Rasel Giki preneo je Rosinov zahtev da se odmah zaustavi nasilje.
“Zahtevam od onih koji su nasiljem reagovali na akciju UNMIKa i Kfora, da poštuju zakon i zaustave svoje ilegalne aktivnosti”, preneo je Rosinove reči, portparol Giki.
U saopštenju UNMIK-a kaže se da je akcija UNMIK policije i KFOR-a imala za cilj preuzmanje suda, koji je kako se ističe nasilno zauzet u petak, 14. marta. U zgradi je bilo pedeset troje sudija i drugih radnika suda a njih 40-ak je uhapšeno. Usledili su nemiri u kojima je povređeno na desetine građana, pripadnika UNMIK policije i dva vojnika KFOR-a.
Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući zatražio je od UNMIK-a i Kfora da ponovo uspostave vladavinu zakona na severu Kosova.
“Ne smemo da se dvoumimo oko funkcionisanja zakona i reagovanja na akcije huligana i nezakonitih ljudi. U tom slučaju mora se konkretno delovati kako bi i zakon zavladali na celoj teritoriji Kosova. Verujem da Kosovo zajedno sa međunarodnom zajednicom ima kapacitete ali i legitimno pravo”, kazao je Kući.
Na smirivanje situacije, odustajanja od prekomerne upotrebe sile i incidenata, pozvala je potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Rada Trajković. Ona je kazala da je neophodno što pre uspostaviti komunikaciju sa međunarodnom zajednicom što je, kako je ocneila, “jedini način koji može voditi stabilizaciji srpske zajednice”.
“Očekujem da međunarodna zajednica ima dovoljno razumevanja i da ljude koji su uhapšeni, koji su bili u sudu, da ih oslobodi i da to bude prvi gest dobre volje a da nakon toga rešavanje i rešenje koje će se implementirati na ovom prostoru budu stvar suštinskog i pravog dogovora, i komunikacije između Beograda, Srba i međunarodne zajednice za ovaj trenutak, a kasnije svakako i sa Albancima.”
Inače, Vlada Kosova je u stalnom kontaktu sa UNMIK-om i Kforom. Kući kaže da je na međunarodnoj zajednici da smiri situaciju, vrati svoja ovlašćenja a kosovske institucije će pružiti svaku vrstu podrške.
XS
SM
MD
LG