Dostupni linkovi

Veliki broj povređenih, Kfor preuzima kontrolu


Sukobi u Kosovskoj Mitrovici, 17. mart 2008.
Sukobi u Kosovskoj Mitrovici, 17. mart 2008.

U neredima u severnom delu Kosovske Mitrovice u ponedeljak je više od 80 osoba povređeno, a dvojica Srba su u životnoj opasnosti. Kontrolu u ovom delu grada preuzima Kfor.

Dvojica Srba, od njih oko 50 koji su povređeni u ponedeljak ujutro u neredima ispred zgrade Opštinskog i Okružnog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici, u životnoj su opasnosti, rečeno je u mitrovičkoj bolnici. Njih 15 je zadobilo teže telesne povrede.

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je izdato naređenje za povlačenje pripadnika UNMIK policije iz severne Kosovske Mitrovice. Ivanko je rekao da ne može sa sigurnošću tvrditi da su do sada svi pripadnici UNMIK policije povučeni iz severne Mitrovice ali da je naredba za njihovo povlačenje izdata, te da kontrolu ugradu preuzimaju pripadnici Kfora. Ivanko je rekao i da je oko 30 pripadnika UNMIK policije povređeno. “Imamo oko 30 lakše povređenih pripadnika UNMIK policije ali povrede nisu ozbiljne koliko ja znam. Ne mogu tačno da kažem gde se nalaze ali bi trebalo da su prebačeni u UN bolnicu u Prištini ali to nije 100 posto sigurno”, rekao je Ivanko.

Portparol Kosovske policijske službe za region Kosovske Mitrovice Besim Hoti rekao da je policija dobila hitan nalog da se povuče iz severnog dela Kosovske Mitrovice i da kontrolu nad ovim delom Kosova preuzme KFOR. Hoti je kazao da će i Kfor preuzeti kontrolu i nad zgradom Suda gde su jutros i počeliu nemiri zbog hapšenja nekoliko desetina srpskih radnika pravosuđa.
Portparol UNMIK-a Đorđi Kakuk izjavio je da će svi ljudi koji su uhapšeni jutros u okružnom sudu biti procesuirani po kratkom postupku i pušteni jer su počinili manje prekršaje: “Svi moraju da shvate da ukoliko svi ustuknu i povuku se, obe strane. Možemo izbeći ozbiljniju eskalaciju sukoba. Svi moraju da se povuku. Nakon razgovora sa gospodinom Galučijem ovo bih želeo da poručim građanima Kosovske Mitrovice.”
Srpsko nacionalno veće severnog Kosova pozvalo je danas srpske vlasti da izvrše pritisak na UNMIK, a od te međunarodne misije da problem u Kosovskoj Mitrovici reši mirnim putem. "Beograd treba da izvrši pritisak, da kontaktira UNMIK i danas rasčisti da li će pomoći srpskom narodu i kazati da je Kosovo i Metohija deo Srbije", rekao je predsednik Srpskog nacionalnog veća Nebojša Jović. On je upitao predstavnike vlasti u Beogradu "gde je sada Akcioni plan" i ocenio da "Beograd ćutanjem ruši preambulu Ustava Srbije u kojoj stoji da je Kosovo deo Srbije. Jović je uputio molbu odgovornima da, kako je rekao, učine sve u pravcu očuvanja života vojnika, policajaca i građana.
U akciji koja je počela u ponedeljak ujutro oko 5.30, UNMIK policija je preuzela je zgradu suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, u kojoj su se od petka, 14. marta nalazili radnici pravosuđa sprske nacionalnosti. Nakon toga, veliki broj Srba u znak protesta pokušao je da vozilima blokira put i gađao pripadnike UNMIK-a kamenicama, na šta je odgovoreno šok bombama i suzavcem. Radnici pravosuđa srpske nacionalnosti zahtevali su da se vrate na svoja radna mesta sa kojih su izbačeni 1999. godine. Oni su prethodno, od 21. februara svakodnevno protestovali ispred zgrade suda.

Dvojica ranjenih Srba u teškom stanju

Ranjenog Nebojšu Vukomanovića unose u bolnicu, Foto: Branko Vučković
Srpski pripadnik Kosovske policijske službe Nebojša Vukomanović (1972) iz Leška u jutrošnjim neredima u Kosovskoj Mitrovici teško je povređen, život mu je ugrožen i transportovan je u Kragujevac. Pored Vukomanovića, život ugrožen i Iliji Ćući, koji je jutros u neredima povređen gelerom u glavu. Vukomanović je prebačen u Klinički centar Kragujevac gde će biti podvrgnut operaciji, javlja iz Kragujevca Branko Vučković.


Prema navodima načelnika Urgentnog centra KCK prof. dr Dragčeta Radovanovića, Vukomanović je u KC Kragujevac stigao u nesvesnom stanju sa povredama opasnim po život i hitno je upućen na Hiruršku kliniku.

Pogođen je u desnu stranu glave, a rana se proteže od čeone kosti do temena. Ima teške povrede mozga, i borimo se za njegov život, izjavio je Dragče Radovanović. Ranjeni Nebojša Vukomanović je prevežen kolima Hitne medicinske pomoći, i do prvog Kliničkog centra u Kragujevcu je putovao oko tri i po sata.

XS
SM
MD
LG