Dostupni linkovi

Uspostaviti kontrolu nad teritorijom


Piter Fejt
Piter Fejt

Međunarodni bezbednosni mehanizmi zajedno sa institucijama Kosova uspostaviće kontrolu nas situacijom kako na severu tako i na celoj teritoriji Kosova, rečeno je danas posle sastanka premijera Hašima Tačija i šefa Međunarodne civilne kancelarije u Prištini i izaslanika EU Pitera Fejta.

Dvojica zvanicnika su zatražili od UNMIK-a da deluje u skladu sa svojom misijom i vrati kontrolu nad zgradom suda u severnoj Mitrovici.

U Mitrovici i na celom Kosovu mora se uspostaviti red i funkcionisanje legalnih institucija, izjavili su premijer Tači i šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt.

Dvojica zvaničnika su podržali UNMIK u sprovođenju svojih ovlašćenja na Kosovu i uspostavljanju reda u Mitrovici.

Hašim Tači je rekao da će reakcije kosovskih i međunarodnih vlasti u raznim situacijama biti odgovorne kako ne bi nanele štetu imidžu Kosova.

“Snaga naših državnih institucija nije u upotrebi sile već u razumnom delovanju. Mi ćemo reagovati u skladu sa okolnostima na osnovu zakona. Nećemo dozvoliti da institucije budu isprovocirane namerama čiji je cilj destabilizacija Kosova,” kazao je Tači.

Piter Fejt je rekao kako očekuje da UN preuzmu kontrolu nad svim institucijama Kosova i time realizuju svoj mandat.

“Premijer Tači i ja verujemo i nadamo se da će UNMIK preduzeti sve neophodne mere i staviti situaciju pod kontrolu na osnovu mandata koji ima ta misija,” izjavio je Fejt.

Ovakve izjave dolaze pošto su u petak radnici pravosuđa srpske nacionalnosti u Mitrovici nasilno ušli u zgradu Okružnog i Opštinskog suda koja se nalazi u severnom delu grada. U toj zgradi je od 1999. godine smešteno UNMIK i kosovsko pravosuđe. Srbi odbijaju da rade u okviru kosovskog pravosuđa. Slovenija je, kao predsedavajuća Evropske unije, oštro osudila zauzimanje zgrade suda u severnoj Mitrovici i upozorila da od nasilja niko neće imati koristi.

XS
SM
MD
LG