Dostupni linkovi

Srbi nastavljaju bojkot institucija Kosova


Zgrada Skupštine, Priština
Zgrada Skupštine, Priština

Zvaničnici Vlade Kosova smatraju da će se predstavnici kosovskih Srba i svi radnici srpske nacionalnosti ubrzo vratiti u Skupštinu i Vladu, koje su napustili posle proglašenja nezavisnositi Kosova.

Predstavnici institucija kažu da sa njima vode razgovore i da ima signala da će se vratiti na svoja radna mesta.

Politički predstavnici kosovskih Srba u Skupštini i Vladi Kosova i radnici javnih službi srpske nacionalnosti ne dolaze na posao od proglašenja nezavisnosti Kosova, 17. februara. S obzirom da je prošlo nekoliko nedelja, Vlada je počela razgovore sa Srbima s ciljem da reši njihov status.

Ram Manaj, zamenik premijera Kosova kaže da se očekuje povratak Srba u institucije.

“Ima naznaka da će se oni vratiti i nastaviti da rade u institucijama, kako civilno osoblje tako i politički zvaničnici. Mi ih ne molimo, ali je potrebno sačekati i razumećemo ih koliko bude bilo potrebno. Ipak oni će se ubrzo vratiti u Vladu i druge institucije,” kaže Manaj.

Predstavnici partija koje su ušle u Skupštinu i Vladu kažu da je posle nezavisnosti nastao osetljiv period za srpsku zajednicu. Ministar za rad i socijalno staranje u vladi Kosova iz Samostalne liberalne stranke, Nenad Rašić, kaže da se apstinacija nastavlja.

“Na onom istom stavu na kome smo bili i ranije, da će učestovanje u institucijama zavisiti od položaja srpske zajednice. Tako da će ostati do daljnjeg, jednostavno pozicija je i dalje onakva kakva je i bila, mi apstiniramo.”

Prema rečima Manaja kosovske institucije imaju razumevanja za stavove Srbe, te će sačekati da kosovski Srbi promene odluku.

“Jasne su nam njihove reakcije, institucije prihvataju tu realnost i pozivaju na njihov povratak, kako bi se oni reintegrisali i nastavila saradnja,” ističe Manaj.

Srbi imaju deset poslaničkih mesta i dva ministarstva u Vladi Kosova. Samostalna liberalna stranka ima pet poslaničkih i jedno mesto u Predsedništvu Skupštine, te dva ministarstva. Srpska demokratska stranka i neke druge partije imaju pet poslanika. Oni ne idu na posao, ali primaju plate.

Zamenik kosovskog premijera, Ram Manaj, kaže da se u tom slučaju primenjuju zakonske mere, ali i dodaje kako smatra da će se dva ministra Boban Stanković i Nenad Rašić ubrzo vratiti se na posao.

“Zbog nedolaska na posao predviđene su određene mere ali u ovom slučaju za to neće biti potrebe. Na njima je da odluče da li žele da se vrate,” kaže Manaj dodajući kako ima pokazatelja da će se srpski predstavnici uskoro vratiti u institucije.

Međunarodni i kosovski zvaničnici podržavaju predstavnike srpske zajednice da učestvuju u institucijama Prištine. Prethodno su predstavnici Samostalne liberalne stranke izjavili da će njihova odluka o eventualnom učešću biće povezana sa uslovima u kojima žive i rade Srbi.

XS
SM
MD
LG