Dostupni linkovi

Nema dogovora o zahtevima radnika pravosuđa


Jedinice policije ispred zgrade opštinskog i okružnog suda
Jedinice policije ispred zgrade opštinskog i okružnog suda

Član srpskog pregovaračkog pravosudnog tima, Nebojša Jović, izjavio je danas da u razgovoru sa regionalnim komandirom UNMIK policije, Dejvidom Mek Linom, nije postignut dogovor o zahtevima radnika pravosuđa srpske nacionalnosti

da se vrate na radna mesta u UNMIK-ovom Opštnskom i Okružnom sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

“Oni su jasno izašli sa stavom da do 12h sud mora biti ispražnjen. Dakle, ultimativno su tražili da radnici napuste prostorije, kako bi navodno pružili priliku UNMIK-u da uđe u pregovore, čak i pregovaračkom timu ispred pravosuđa. Ali oni su pogrešne sagovornike izabrali, jer mi nismo kompetentni. Jer niti Srpsko nacionalno veće (SNV), niti Kosovsko-mitrovački okrug, niti Zajednica srpskih opština i naselja Kosova i Metohije ne vodi ove pregovore, već ovaj problem vode radnici pravosuđa, a mi smo tu samo da im pomognemo. Nisu imali razumevanja za tako nešto i tražili su isključivo od nas da takvu odluku donesemo, što mi naravno nismo mogli. Mi smo izneli naš politički stav da to jeste političko pitanje, ali pre svega pitanje pravosuđa. Ljudi su ušli u svoje kancelarije, iz kojih su isterani 1999. godine. Mi smo opovrgli tvrdnju da je nasilja juče bilo, njega kao što znate nije bilo, nije bilo obijenih kancelarija, niti paljevina. Ali, taj njihov uslov da napustimo zgradu je ostao do daljnjeg. Rečeno je da ako napustimo sud, onda neće biti represije i da će se tražiti odgovornost nekih ljudi, za koje oni misle da su organizovali sve ovo.”

Nebojša Jović
, koji je i predsednik SNV za severni deo Kosovske Mitrovice naglasio je da u ovom trenutku očekuje ‘razum’ od pripadnika UNMIK policije.

“Jer svako nasilje izazvaće kontra nasilje. Jer plašim se da će biti vrlo teško obuzdati svo ono nezadovoljstvo nagomilano u ovom gradu, pogotovo među mlađim osobama, koji su i juče jedva stavljeni pod kontrolu. Odgovornost je kao i svih dana na UNMIK-u.”

Sastanku sa regionalnim komandirom UNMIK policije prisustvovali su i predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije, Marko Jakšić, i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga, Momir Kasalović.

Radnici pravosuđa srpske nacionalnosti u severnom delu Kosovske Mitrovice, koji protestuju tražeći da se vrate na radna mesta i dalje su u zgradi opštinskog i okružnog suda. Noć je prošla bez incidenata, a u blizini zgrade suda i jutros su pripadnici specijalnih jedinica UNMIK-a.

Okružni javni tužilac u Kosovskoj Mitrovici, Milan Bigović, izjavio je ranije da je noć protekla mirno i bez ikakvih ekscesa uprkos najavama o mogućnosti ulaska policije na silu u zgradu, odnosno, izbacivanja zaposlenih radnika.

“Određeni broj radnika je noć proveo do jutros u 7h u zgradu Opštinskog i Okružnog suda, kada je došla druga smena, takođe, radnika pravosuđa i mi u kontinuitetu 24 časa pokrivamo zgradu i unutrašnjost prostorija. Očekujemo da nam se danas neko obrati, jer smo insistirali kod regionalnog UNMIK administratora, Žeradra Galučija, da poronađe nekog adekvatnog sagovornika da reši ovaj problem. Ponavlja, mi ćemo 24 časa biti ovde u zgradi, sve do ispunjenja naših zahteva. Osim ako nas izbace na silu, ali mislim da sila u ovom trenutku ne koristi nikome,”
kazao je on.

Srbi koji su iz pravosudnih organa u Kosovskoj Mitrovici, kako kažu, isterani po dolasku međunarodnih snaga u na Kosovu 1999.godine, ušli su juče u zgradu Suda u severnom delu Mitrovice, a UNMIK je osudio taj čin i naložio policiji da "uspostavi red".

Do dolaska UNMIK-a i Kfora na Kosovo 1999. godine u pravosuđu u Kosovskoj Mitrovici radilo je oko 200 Srba. Oni protestuju svakodnevno ispred zgrade Suda od 21. februara, tražeći da se vrate na svoja radna mesta.

XS
SM
MD
LG