Dostupni linkovi

Napad na sud je napad na UNMIK i međunarodnu zajednicu


Fatmir Sejdiu (u sredini), Hašim Tači (desno) i Jaap de Hoop Scheffer (levo)
Fatmir Sejdiu (u sredini), Hašim Tači (desno) i Jaap de Hoop Scheffer (levo)

Generalni sekretar NATO-a, Jap de Hop Skefer, pozvao je lidere Kosova da nastave da drže pod kontrolom političku i bezbednosnu situaciju i da nastave da vode političke procese.

On je nasilni ulazak jednog broja Srba na sedište pravosudnih institucija na severu Mitrovice ocenio kao napad na UNMIK i međunarodnu zajednicu. Skefer je rekao da niko od domaćih i međunarodnih predstavnika na Kosovu nije od KFOR-a danas zatražio da smiri situaciju u severnom delu Mitrovice, ističući da takve situacije podpadaju pod nadležnost policije.

“To dokazuje da je to bio akt protiv UN, protiv UNMIK-a i protiv međunarodne zajednice ,“ rekao je Jap de Hop Skefer, ističući da situaciju u takvim slučajevima treba da smiruju UNMIK policija i Kosovska policijska služba.

On je kazao da je o politčkim kretanjima na Kosovu razgovarao sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem.

“Kosovo ne može ništa dobiti provokacijama i mislim da su se predsednik i premijer pokazali umerenima, kakvim se pokazuje mnogo ljudi na Kosovu,” izjavio je Skefer.

On je posetio i Mitrovicu, gde se sastao sa lokalnim predstavnicima vlasti, ali na sastanak sa njim nisu došli srpski lideri.

Takva odluka je prema njemu za žaljenje, jer se NATO, odnosno KFOR, brine za sigurnost svih građana Kosova, posebno srpske manjine.

On je još jednom potvrdio da će KFOR nastaviti da ostvaruje svoju odluku na osnovu Rezolucije 1244 SB UN i da će garantovati mir i stabilnost na celom Kosovu, pružajući zaštitu svim njegovim građanima.

Skefer je istovremeno odbacio mogućnost podele Kosova.

XS
SM
MD
LG