Dostupni linkovi

Radnici srpske nacionalnosti preuzeli Sud


Specijalna policija pred zgradom suda u Mitrovici koju su u jutarnjim satima 14. marta, okupirali protestanti, nekadašnji radnici suda.
Specijalna policija pred zgradom suda u Mitrovici koju su u jutarnjim satima 14. marta, okupirali protestanti, nekadašnji radnici suda.

Radnici pravosudnih organa srpske nacionalnosti u Kosovskoj Mitrovici, koji protestuju tražeći da se vrate na radna mesta, probili su jutros policijski kordon i kapije UNMIK-ovog Opštinskog i Okružnog suda i ušli u zgradu.

Posle ulaska u zgradu Suda, nešto posle osam časova, radnici su na njoj istakli srpsku zastavu. Pripadnici Kosovske policijske službe, kao ni UNMIK policajci koji čuvaju zgradu, nisu upotrebili silu kako bi sprečili radnike da uđu u zgradu.

Član srpskog pravosudnog pregovaračkog tima Miodrag Ralić izjavio je da su radnici pravosuđa srpske nacionalnosti posle četiri nedelje protesta odlučili da uđu u radne prostorije koje su pod pritiskom UNMIK-a I UNMIK policije napustili 1999.godine. On je kazao da do sada niko od predstavnika međunarodne zajednice nije hteo sa njima da ragovara:

“Radnici Suda nisu imali nikakve uslove, što se rada tiče. Oni su čak proterani, nijedan predmet nisu mogli da uzmu, sve je ostalo u UNMIK-ovim sudovima. Posle devet godina, bez prava na rad, oni su morali da uđu, za razliku od Albanaca kojima je UNMIK i međunarodna zajednica omogućila nesmetan rad. Mi ćemo ovde da ostanemo i da čekamo da se arhiva iz ovog suda iznese i odnese na južnu stranu, a da srpske sudije rade svoje poslove.”

Ispred zgrade Suda se nalazi više od 30 specijalaca UNMIK policije sa punom opremom za razbijanje demonstracija, kao i više pripadnika Kosovske policijske službe, koji za sada ne reaguju i situacija je trenutno mirna.

Do dolaska UNMIK-a i Kfora na Kosovu 1999. godine u pravosuđu u Kosovskoj Mitrovici radilo je oko 200 Srba. Oni protestuju svakodnevno ispred zgrade Suda od 21. februara, tražeći da se vrate na svoja radna mesta.
XS
SM
MD
LG