Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dualizam u bezbednosnim politikama


Vojnik Kfora

Ideja nekih zemalja EU da na graničnim tačkama između Kosova i Srbije na severu Kosova bude i dalje misija UNMIK-a, a u drugim delovima Kosova EULEX, može da izazove dualizam u bezbednosnoj politici, smatraju analitičari.

Stručnjak za bezbednosna pitanja Nuridin Ibishi kaže kako takva odluka može da izazove uznemirenje po pitanju bezbednosti na Kosovu.

„To će izazvati konfuzije, pošto će doći do dualizma misija na Kosovu i time se postiže cilj Srbije - da se ne dozvoli misija EULEX-a, da se istovremeno nastavi misija UN-a, kako bi Kosovo na osnovu rezolucije 1244 bilo predstavljeno kao deo Srbije. To će izazvati uznemirenja u kosovskoj javnosti u vezi sa ostvarivanjem dve misije, koje ne prelaze kroz fazu tranzicije, ne prenose ovlašćenja među sobom ali i na institucije Kosova“, kaže Ibishi.

Kosovski Srbi su protiv misije Evropske unije, koja se povukla sa severa Kosova. Analitičar Naim Maljoku smatra da je upravo to razlog zašto je neophodno prisustvo UNMIK-a na severu Kosova.

„Zbog toga su oni tamo, da bi obezbedili teritorijalni integritet Kosova. Nemaju drugi cilj ili namere. Oni su tu u fazi punoj izazova za Kosovo, kada jedan deo teritorije, jedan deo građana Kosova ne priznaje novu realnost zbog kretanja u Srbiji. To je prelazni period, da UNMIK pomogne očuvanju bezbednosti i teritorijalnog integriteta. Ja ne vidim druge ciljeve“, kaže Maloku.

Ibishi, pak, smatra da ukoliko se dozvoli dualizam u misijama isto se može dogooditi i tražiti i u drugim delovima Kosova nastanjenim Srbima u centralnom Kosovu:

„Ja mislim da će UNMIK, UN doneti odluku i da to pripada generalnom sekretaru Ban Ki Munu da se jednom izjavom odredi – da okonča misiju UN-a , da započne faza tranzicije ili da dozvoli dualizam vlasti, što je za mene uznemiravajuće“.

Maloku ističe da je optimista da će se ostvariti najava EU da će misija EULEX-a biti prisutna na celoj teritoriji Kosova. Međutim, prema njemu, još uvek nije poznato kako će se okončati mandat UNMIK-a:

„Još uvek je najasno kako će UNMIK otići sa Kosova, pošto je ovde došao Rezolucijom UN-a. Mi mislimo da od proglašavanja nezavisnosti ili dolaska Pitera Fejta na Kosovu počinje period tranzicije, ili povlačenja UNMIK-a, ali se juče čulo da bi period tranzicije mogao trajati i duže od 120 dana, kako je bilo predviđeno“.

Ibishi smatra da će ovakav dualizam stvoriti nove probleme i u drugim oblastima.

„Sada će i pripadnici KPS-a, Carina i drugih institucija Kosova, gde je srpska manjina uključena, nastaviti da slušaju direktive iz Beograda i da odbijaju uključivanje u ovim institucijama. Mislim da treba da bude jedna misija i jedan mandat“, smatra Ibishi.

XS
SM
MD
LG