Dostupni linkovi

Pad Vlade Srbije bez uticaja na Kosovo


Priština, zgrada Parlamenta Kosova
Priština, zgrada Parlamenta Kosova

Predstavnici institucija Kosova ocenili su da je pad Koštuničine Vlade očekivan. Priština smatra da dešavanja u Srbiji nemaju uticaja na situaciju na Kosovu, te očekuje da na vlast u Srbiji dođu demokratske proevropske snage. S druge strane, kosovski Srbi se nadaju da se pitanje Kosova neće zapostaviti.

Pad Vlade Vojislava Koštunice je bio očekivan, ocenjuju predstavnici kosovskih Albanaca, koji očekuju da se Srbija na predstojećim izborima izjasni za evropsku budućnost.

Poslanik u Skupštini Kosova Ljutfi Haziri ocenio je kako je u Beogradu pokazano da postoje razlike među srpskim političarima po pitanju Kosova i budućnosti Srbije. “To se ne tiče Kosova niti će imati posledice po ovdašnju situaciju. Nadamo se da će se Srbija demokratizovati i da će na vlast doći nova proevropska vlada koja će pitanje Kosova gledati kroz evropsku prizmu i priznati nezavisnost”, izjavio je Haziri.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Ram Buja smatra da dešavanja u Beogradu neće imati negativan uticaj na stanje na Kosovu. “Pad Vlade u Srbiji omogućiće da se formira neka nova funkcionalna i nadamo se demokratska vlada. I nije slučajno rečeno da demokratski procesi na Kosovu daju pozitivnu refleksiju regionu”, kazao je Buja.

U prvoj reakciji na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, premijer Hašim Tači je ocenio da je pitanje Kosova uticalo da posle Miloševića sa vlasti u Beogradu ode i Koštunica koji je, prema oceni Tačija, političar koji “pripada mentalitetu prošlosti”.

Predstavnici kosovskih Srba smatraju da zbog raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji postoji rizik da se pitanje Kosova zapostavi, ali se ipak nadaju da će postojeće institucije nastaviti dosadašnje angažovanje.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Dragan Velić očekuje da institucije u Beogradu koje funkcionišu nastaviti da se bave Kosovom bez obzira na odluku o novim izborima. Velić kaže da je pred novoizabranim predstavnicima velika odgovornost.

“Ova odluka nije doneta baš u najsrećnije vreme kada se tice Kosova mnogo je problema koje treba rešavati u ovom trenutku i nekom narednom periodu. Drugo, mislim da neće budući izbori promeniti neko stanje kad se tiče broja poslanika a sa druge strane je ipak dobro da oni koji dobiju mandat na narednim izborima nose odgovornost za put kojim će Srbija ići”.

Liberali u Srbiji optužili su Koštunicu da je podneo ostavku pošto se sa radikalima dogovorio da posle izbora zajedno formiraju vladu. Ljutfi Haziri smatra da takva vlada ne bi dugo trajala. "Moguće je da izbori dovedu do takvog rezultata, ali srpski narod može izabrati proevropsku opciju. Treba da verujemo da su nestale sve sumnje i pritisci na Srbe povodom pitanja Kosova”, kazao je Haziri.

Poslanik iz opozicione stranke Alijansa Novo Kosovo Ibrahim Gaši kaže da je pad vlade bio neizbežan zbog Koštuničine opstrukcije i njegove povezanosti sa radikalima. Gaši smatra da je sama činjenica da će biti novih izbora pozitivan signal. "Izbori mogu dovesti do pozitivnih promena u Srbiji i promene sadašnji kmer”, izjavio je Gaši. On je dodao da pobeda bilo koje opcije u Srbiji neće direktno uticati na dešavanja na Kosovu, koje sada ima svoj put.

XS
SM
MD
LG