Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska će ovog mjeseca priznati Kosovo


Boris Tadić

Izjava predsjednika Srbije Borisa Tadića da Hrvatskoj ne bi bilo pametno priznati nezavisnost Kosova primljena je u Hrvatskoj bez prevelikog uzbuđenja i pripisuje se njegovim unutarnjepolitičkim potrebama.

Hrvatski premijer Ivo Sanader poručio je srpskim liderima da ne projiciraju svoje probleme na susjede:

«Mi smatramo da bi Srbija trebala biti suzdržanija u svojim izjavama jer – projicirati nešto što se njima ne sviđa, a što je odluka međunarodne zajednice samo na Hrvatsku – to mi izgleda kao vađenje na Hrvatsku! Ja mislim da bi Boris Tadić i ostali srpski lideri trebali preuzeti odgovornost za aktualnu situaciju u Srbiji i ne projicirati svoje probleme na susjede. Hrvatska će odlučiti o priznanju Kosova kada za to dođe vrijeme. To će biti u ovom mjesecu, a o točnom datumu vam ne mogu govoriti.»
Na izvanrednoj pres-konferenciji posvećenoj odnosima s Europskom unijom, Sanader je ponovio kako Hrvatska želi dobre odnose sa svim susjedima, ali da nikome ne dopušta da joj govori što da radi. Hrvatska želi pomoći Srbiji na putu prema euroatlantskim integracijama i nastaviti dijalog, pa će Sanader predložiti svom srbijanskom kolegi Koštunici da uskoro nastave službene susrete. :
« I ne vidim da bi Kosovo ili priznanje Kosova trebali utjecati na naše bilateralne odnose. Mi smo zainteresirani, a i Srbija je zainteresirana. Znate, u međunarodnim odnosima nema jednosmjerne ulice, nego samo je dvosmjerna. Tako je i u slučaju Hrvatske i Srbije. Dakle, pozivam srpske lidere da vode računa da Hrvatska želi mir i političku stabilnost na jugoistoku Europe i da želimo razvijati dobrosusjedske odnose sa svima.»
Hrvatska ne planira mijenjati svoje stavove oko Kosova, kazao je za naš radio glasnogovornik hrvatskog Ministtarstva vanjskoih poslova i europskih integracija Mario Dragun:

«Predsjednik Tadić je tu izjavu dao u prvom redu iz unutarnjih razloga. Njegova pozicija nije laka, ali smatramo da takve izjave ne doprinose smirivanju strasti i budućem razvoju odnosa između Hrvatske i Srbije. Hrvatski stavovi oko Kosova su poznati i neće se mijenjati.»

Tadićeve izjave nisu doprinos rješavanju krize u regiji, procijenio je socijaldemokratski potpredsjednik Hrvatskog sabora Neven Mimica:

«Za nas je jedna stvar europska dimenzija ocjenjivanja našeg odnosa prema kosovskoj nezavisnosti po onome kako se postavi većina članica Europske unije, a druga stvar je regionalna i susjedska dimenzija tog problema. I zbog toga mislim da tu složenu situaciju ne treba otežavati retorikom i načinom na koji je to jučer srbijanski predsjednik pokušao.»

Nema reakcija na istup srbijanskog predsjednika iz ureda hrvatskog predsjednika, jer se Mesić nalazi u Japanu na razgovorima o gospodarskim odnosima.
Politički analitičar i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić za naš radio kaže kako Tadić osjeća da je hrvatsko priznanje Kosova sve bliže:

«On zna da će se to brzo dogoditi. Možemo očekivati da će to Hrvatska učiniti idući tjedan. Hrvatska je čekala da više od polovice zemalja članica Europske unije prizna Kosovo, a nakon toga sve je drugo kontraproduktivno za Hrvatsku - i što se tiče Europske unije i što se tiče odnosa sa Sjedinjenim državama, a pogotovo zato što je sigurno da će Hrvatska biti poznata da uđe u NATO na summitu u Bukureštu početkom travnja.»

Ovakvo ponašanje nije u interesu Srbije, upozorava Granić:

«Zaoštravanje od strane Srbije najviše će naškoditi građanima Srbije i srpskoj manjini u Hrvatskoj, tako da je sigurno da se Hrvatska ne treba previše toga bojati. Naravno da to može u jednom kraćem periodu naškoditi razvoju gospodarskih odnosa, ali ne dugoročno, jer dugoročno sve to ide najviše na štetu Srbije.»
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG