Dostupni linkovi

Obeležavanje godišnjice pogibije Adema Jašarija


Kosovo, obeležavanje godišnjice OVK
Kosovo, obeležavanje godišnjice OVK

Na Kosovu se obeležava deseta godišnjice pogibije jednog od prvih komandanata OVK Adema Jašarija. Pod pokroviteljstvom Vlade Kosova biće održane mnogobrojne manifestacije. 7. marta 1998. godine u sukobu sa pripadnicima srpske vojske i policije u Donjem Prekazu poginuo je Adem Jašari i 50 osoba, od kojih su 20 bili članovi njegove uže porodice.

Epopeja OVK je tradicionalna manifestacija koja se širom Kosova organizuje povodom godišnjice pogibije prvog komandanta OVK Adema Jašarija. Raznim manifestacijama u organizaciji Vlade Kosova obeležava se ovaj događaj koji za Albance predstavlja početak borbe za slobodu.
Svečanost je počela paradom garde Kosovskog zaštitnog korpusa, u koji je transformirana bivša OVK. Brojni građani okupili su se da bi pozdravili pripadnike Garde koji su marširali su glavnom prištinskom ulicom pored zgrada Skupštine i Vlade Kosova. Ispred spomenika Skenderbegu u centru grada pripadnici korpusa, noseći albansku nacionalnu zastavu i novu zastavu Republike Kosovo, pozdravili su predsednika Fatmira Sejdiua, premijera Hašima Tačija i druge zvaničnike.
Portparol Kosovskog zaštitnog korpusa Ssemsi Sulja kaže da je ovogodišnja manifestacija od posebnog značaja jer je Kosovo nezavisno.
“Parada u centru grada, pored institucija ima državni karakter jer Kosovo je sada nezavisno a mi ćemo sutra biti vojska Kosova”, kaže pukovnik Sulja.
Obeležavanje godišnjice se odvija pod motom “Cciča, završeno je”, što je poruka Ademu Jašariju da je status Kosova rešen. Manifestacija se nastavlja narednih dana polaganjem cveća na grobove poginulih tokom rata. Pre deset godina, 7. marta 1998. godine u sukobu sa pripadnicima vojske i policije u Donjem Prekazu poginuo je Adem Jašari i 50 osoba, od kojih su 20 bili članovi njegove uže porodice.
XS
SM
MD
LG