Dostupni linkovi

Proljećno čišćenje parlamenta


Podgorica, zgrada Skupštine Crne Gore

Prije početka sjednice Skupštine Crne Gore aktivisti Mreže za afirmaciju nevladinog sektora su ispred zgrade Parlamenta organizovali performans "Proljećno čišćenje parlamenta".

Poslanicima su, između ostalog, dijelili letke sa apelom da glasaju protiv rasprave o vladinom Prijelogu prostornog plana. MANS traži da se o tome raspravlja nakon predsjedničkih izbora.

"Nemojte dozvoliti da odluke za koje nijeste odgovorni donose lobiji! Sačuvajte integritet Skupštine Crne Gore!", poruke su koje je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora uputila poslanicima tokom performansa ispred zgrade Parlamenta. Performans je organizovan s namjerom da se poslanici ubijede da ne usvoje tačku dnevnog reda: raspravu o vladinom Prijedlogu prostornog plana. Po ocjeni MANS-a, o važnim aktima, kakav je prostorni plan, ne bi se smjelo raspravljati tokom kamapanje za predstojeće predsjedničke izbore, jer u takvim okolnostima nije moguće postići koncenzus koji je neophodan za usvajanje ovog strateškog dokumenta.

Vanja Ćalović, direktor Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, je naglasila da je prostorni plan najvažniji razvojni dokument i da ne postoji nijedan jedini razlog da se baš u trenutku najizraženijih političkih razlika raspravlja o tako važnom aktu:
"Mi smo ovdje danas, da damo poslanicima materijale i sapune, da glasaju čista obraza i da nakon što budu glasali za prostorni plan imaju čima da operu ruke i na taj način pokušaju da maknu odgovornost sa sebe. Na njima je danas odgovornost kao pojedincima, a ne kao predstavnicima političkih partija jer ovo nije partijsko i političko pitanje, ovo je pitanje razvoja. Još jedna stvar je, s obzirom na to da je predlog dnevnog reda sačinjava predsjednik Parlamenta, mi smo gospodinu predsjedniku Parlamenta donijeli jednu vreću deterdženta, jer njemu definitivno treba mnogo više nego jednom običnom poslaniku da se opere od ovoga što je uradio i od ovog njegovog pokušaja da obezbijedi da se u sred predsjedničke kampanje priča o najvažnijem razvojnom dokumentu".
Prostorni plan se radi od 2001. godine kada je propisano da će izrada tog dokumenta trajati dvije godine. Šest godina kasnije, baš u toku predsjedničke kampanje, Prijedlog prostornog plana je na dnevnom redu sjednice Skupštine. U čijem je interesu da se nakon šest godina o prostornom planu raspravlja baš u toku predsjedničke kampanje, pitaju se u MANS-u. Poslanici su, bez obzira da li pripadali vladajućim ili opozicionim strankama, prihvatali letke, uglavnom ćutke. Samo rijetki su bili spremni da komentarišu. Među njima je bio funkcioner manje članice vladajuće koalicije, Socijeldemokratke partije, Miodrag Iličković:
"Ovo je dobar sapun. On efikasno skida sve".
Ćalović: Skida mrlje.
Iličković: Sve fleke? Pa, dobro. Staviću ga neđe. Skloniću ga.
MANS: Hoćete li ga koristiti kolege?
Iličković: Ne znam ko će ga koristiti. Neka ga koristi onaj kome treba.
Među poslanicima koji su bili raspoloženi za komentar bio je i Branko Radulović, potpredsjednik opozicionog Pokreta za promjene, koji je pored zanimanja za moralno političku funkciju MANS-ovih sapuna iskazao i određeno lično interesovanje:
"Imam perut. Jel' dobar ovaj sapun protiv peruti?".
Ćalović: Dobar. "Palmolive".
Radulović: Trebaće o'đe malo više deterdženta za pojedine. Samo za Kombinat aluminijuma će biti potrebne tone i tone. Onda će za druge rabote i za svijetli obraz biti potrebno još dosta.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG