Dostupni linkovi

Nema podele Kosova


Joachim Rucker
Joachim Rucker

Šef UNMIK-a Joahim Riker izjavio je danas u severnom delu Kosovske Mitrovice da je budućnost svih etničkih zajednica na Kosovu Evropska unija i da je cilj međunarodne zajednice nedeljivo Kosovo.

"Objasnio sam im situaciju sa strane UNMIK-a, kako mi vidimo stvari, rekao sam da još uvek radimo na osnovu Rezolucije 12 44 Saveta bezbednosti UN i trebalo bi da gledamo u budućnost, a budućnost je u Evropi i EU i to bi bilo u interesu svih”, rekao je Riker nakon sastanka sa studentima Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Riker je još jednom ponovio da je cilj međunarodne zajednice nedeljivo i multietničko Kosovo:

“Mandat UNMIK-a, KFOR-a i međunarodne zajednice odnosi se na celovitost Kosova. Znači nije cilj da se Kosovo podeli. Pokušaćemo da se suočimo sa izazovima u raznim poljima kao što smo to činili i u prošlosti. Mislim da postoji jedan opšti aspekt a to je da smo svi posvećeni integritetu Kosova i njegovoj nedeljivosti.”

Šef UNMIk-a je ocenio da je“ za žaljenja” istupanje policajaca srpske nacionalnosti iz redova Kosovske policijske službe (KPS):

“Kao što znate mi smo posvećeni multietničkom Kosovu. Multietničko Kosovo znači i integrisana služba KPS. Tako da je zaista za žaljenje da su neki od kosovskih Srba napustili KPS i zaista se nadam da će se vratiti, jer znate da su oni suspendovani, da niko nije otpušten. Što je jako dobro. Njima su vrata širom otvorena i ti ljudi zaista treba da se vrate.”

Predsednik Studentskog parlamenta Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Sergej Zaporožac rekao je da su studenti od šefa UNMIK-a zatražili da poništi deklaraciju o nezavisnosti Kosova što je on, kako je istakao ,odbio:

“Ono što je poručeno šefu UNMIK-a jeste da se mi apsolutno nikada nećemo pomiriti sa nezavisnošću Kosova. Mi smo ga upoznali sa našom odlukom da ćemo apolutno nastaviti rad samo po okvirima ministarstva države Srbije.”

Zaporožac je najavio da će se studentski protesti protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova u severnom delu Kosovske Mitrovice i dalje nastaviti.

Inače, voz koji saobraća na relaciji Kosovo Polje – Lešak danas nije došao na železničku stanicu u Zvečanu. Predstavnik radnika na železnici Zoran Bogavac izjavio je da će od danas železnice na severu Kosova obezbeđivati Srbi pripadnici Kosovske policijske službe (KPS). Bogavac je nakon sastanka sa predstavnicima UNMIK policije u severnoj Mitrovici izjavio da je dogovoreno da će ubuduće železnice na severu Kosova obezbeđivati srpski pripadnici zaposleni u KPS .

UNMIK je 2004. godine potpisao memorandum sa Železnicama Srbije o saradnji. Međutim, tu nadležnost UNMIK je preneo na Kosovske železnice, što kako je rečeno, Javno preduzece Železnice Srbije ne priznaje. Zbog toga su Železnice Srbije preuzele nadležnost pre tri dana nad železničkom infrastrukturom na severu Kosova. UNMIK je u svom saopštenju juče naveo da UNMIK železnica ponovo ima kontrolu nad delom železnica od Zvečana do Leška, ističući da svako kretanje vozova srpske železnice južno od Leška predstavlja jasan izazov koji neće biti tolerisan. Stotinak radnika Železnice okupilo se i jutros, treći dan za redom, u Zvečanu, pružajući na taj način podršku potezima koje povlače nadležni iz Železnica Srbije. Radnici su najavili da će se i sutra okupiti na želežničckoj stanici u Zvečanu.
XS
SM
MD
LG