Dostupni linkovi

Kuqi: Vlada Srbije stvara tenzije


Zemlje koje su priznale ili najavile da će priznati nezavisnost Kosova.
Zemlje koje su priznale ili najavile da će priznati nezavisnost Kosova.

Vlada Srbije još uvek nije shvatila relanost, da je Kosovo nezavisna i suverena država i pokušava da stvori nove iluzije kod srpske manjine na Kosovu, a istovremeno povećava tenzije u jugoistočnoj Evropi.

Ovako zamenik premijera Kosova Hajredin Kuqi ocenjujuje poslednje mere koje vlasti u Beogradu, preko kosovskih Srba preduzimaju na severu ali i drugim delovima Kosova.

“Vlada Srbije još uvek nije shvatila relanost, da je Kosovo nezavisna i suverena država i pokušava da stvori nove iluzije kod srpske manjine na Kosovu ali da istovremeno povećava tenzije u jugoistočnoj Evropi. Vlada Kosova zajedno sa međunarodnom zajednicom, posebno sa snagama NATO-a i UNMIK-om, usko sarađuje i kontroliše celu teritoriju. To je stalan zadatak i mi ćemo svakog dana širiti naš autoritet na celoj teritoriji Kosova u najboljem smislu vladavine reda i zakona”,
kaže Kuqi.

U zadnje vreme su prisutni komentari da UNMIK-u okleva da odlučnije deluje na uspostavljanju nadležnosti na celoj teritoriji, posebno na severu Kosova, kao i da Vlada Srbije pokušava da širi državna ovlašćenja na teritoriji Kosova, koja su Rezolucijom 1244 isključiva ovlašćenja UNMIK-a. Kuqi na to sve kaže da postoji izuzetno dobra saradnja vlade i međunarodnog prisustva na Kosovu.

“Mi smo u stalnoj saradnji sa snagama KFOR-a ali i UNMIK-a na Kosovu ali i sa glavnom komandom NATO-a u Briselu i naravno sa centrima međunarodnog odlučivanja. Mogu reći, mi delujemo taktički, ne u smislu podizanja tenzija već rešavanja problema. Međutim, kada je u pitanju suverenitet i teritorijalna celovitost Kosova, mi ćemo biti sprremni da je branimo”, kaže Kuqi.

Zamenik premijera kaže da se zvanična politika Srbije igra sa osećanjima ovdašnjih Srba.

“Nažalost politika Srbije se igra osećanjima građana Kosova i doovodi ih u situaciju da se osećaju neravnopravnim i istovremeno stvara lošu percepciju za budućnost za većinski narod na Kosovu. Želeli bi smo da prekinu ovu politiku stvaranja iluzija, da ostave ljude da žive u svojim kućama, u novoj državi Kosovo i da Srbe vide kao most za saradnju a ne za pokret za integraciju u Srbije. Odnosi isu odnosi dve ravnopravne države i to završena stvar”, kaže zamenik kosovskog premijera.

Iako sve ovo što preko ovdašnjih Srba preduzima zvanični Beograd možda ima za cilj usporavanje procesa priznavanja nezavisnosti Kosova, praktičan efekat je suprotan, kaže Kuqi:

“Ovo ni na koji način ne utiče na međunarodno priznanje Kosova, naprotiv imamo stalno i kvantitativno i kvalitativno priznanje. Međutim to utiče na usporavanje regionalne saradnje i integrativne procese celog regiona i posebno Srbije sa EU”.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je juče optužio zvanični Beograd da postiče Srbe da stvaraju tenzije i bojkotuju novu državu, ali da neće uspeti da onemogući međunarodno priznanje nove države.
XS
SM
MD
LG