Dostupni linkovi

Železnice Srbije preuzele prugu na severu Kosova


Mapa železničkih linija na Kosovu
Mapa železničkih linija na Kosovu

Javno preduzeće “Železnica Srbije” preuzelo je u ponedeljak, nakon devet godina, nadležnost nad infrastrukturom na severu Kosova na potezu železničkih stanica Lešak – Leposavić - Ibarska Slatina – Zvečan, čime je Železnica Srbije od UNMIK-a preuzela oko 60 kilometara pruge na severu Kosova.

Predstavnik radnika železnice Zoran Bogavac izjavio je da je ova akcija uperena i ka tome da 460 železničara na Kosovu koji ne rade od 1999. godine, dobiju svoja radna mesta, te da će i oko 50 radnika srpske nacionalnosti, koji su bili radno angažovani pri UNMIK železnici, biti prihvaćeni u Javnom preduzeću "Železnice Srbije".

"U perspektivi je da se uvedu drugi brzi vozovi na relaciji Kosovska Mitrovica-Beograd, tako da komunikacija Kosova i Metohije sa Srbijom bude mnogo bolja i brža nego do sada, tako da ćemo da poboljšamo ne samo putnički već i teretni saobraćaj", rekao je Bogavac.
Po svemu sudeći vozovi Železnice Srbije u stanju su da koliko za dva do tri dana otpočnu saobraćanje prugama severnog Kosova. Ta mogućnost proizašla je iz odluke uprave ovog preduzeća da povrati kontrolu nad prugama koju je pre dve godine UNMIK, bez saglasnosti Beograda, prepustio Železnici Kosova. Dobili smo uveravanja da na putu realizacije ove zamisli trenutno ne stoji niti jedna prepreka, kao i da će vozovi iz Srbije biti sigurni kako za Srbe tako i za kosovske Albance:

Glas protiv politizacije pitanja železnice u izjavi za naš program uputio je i železničar iz Kosovo Polja, član Sindikata železničara Srbije, Dragan Minić:

"Danas na običnog čoveka na Kosovu, bilo Albanca ili Srbina, sve manje utiče politika, a sve se više okreću radu, zaradi i egzistenciji jer nema zapošljavanja – toga su svesni i Albanci."

Želja našeg sagovornika da se građani Kosova počnu baviti prevashodno svojim životima više nego politikom, teško je ostvariva pošto je i samo rešavanje pitanja železnice zapravo politički potez. To naglašava i profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogaradu Branislav Bošković:

"Povezivanje teritorije sa drugim delovima teritorije je uvek politička odluka, bilo da je u pitanju drumski, železnički ili neki drugi vid saobraćaja. Koje su posledice i kako će sve to izgledati nije u domenu tehnologije i tehnike."

Srbija je posle devet godina pauze vratila kontrolu nad svojom imovinom, izjavio je generalni direktor Železnica Srbije Milenko Šarančić. Po zvaničnim podacima srpska železnica je u vlasništvu 330 kilometara pruge na Kosovu, a poslednjim potezom vratila je kontrolu nad 88 kilometara. Savetnik ministra za Kosovo i Metohiju Vuko Antonijević rekao nam je da se na ovaj način zapravo ispravlja greška koju je učinio UNMIK kada je suprotno Rezoluciji 1244 ustupio pruge na korišćenje Železnici Kosova:

"Beograd ima potpis sa UN, a Železnice Kosova čak idu u privatizaciju i prodaje se srpska imovina bez pitanja Beograda, onoga ko je ulagao i ko plaća kosovski dug. Železnice Kosova niko u svetu, nijedna asocijacija kada je u pitanju železnica, nije priznao."

Naši sagovornici uveravaju da vozovi iz Srbije u roku od dva do tri dana mogu ući na teritoriju Kosova i u tehničkom smislu neometano se kretati tamošnjim prugama. Profesor Branislav Bošković:

"To uopšte nije problematično, problem je samo kada na nekim delovima mreže nemate saobraćaja, pa ga je potrebno vezati. Pošto je na tom delu mreže bilo saobraćaja, ali ne poslednjih devet godina, to nije nikakav problem u tehnološko-organizacionom smislu."

Vozovi koji dolaze iz Srbije biće otvoreni podjednako za Albance i Srbe, nastavlja Dragan Minić iz Sindikata železničara. On veruje da tako izgrađeni sistem može funkcionisati bez incidenata. Ali i naglašava:

"Zavisi kako će teći pregovori sa UNMIK-om. Moramo stupiti u neke pregovore sa UNMIK-om, a oni se još nisu oglasili povodom ovoga. Trenutno je železnica na Kosovu potrebna svima, i Srbima i Albancima. Kako se mi do sada nismo plašili da koristimo usluge Železnice Kosova tako ni Albanci ne bi imali razloga da se plaše. Ali, železnica je jedno, a politika sasvim nešto drugo."

Međunarodna administracija je ranije saopštila da neće dopustiti dvojnu vlast na bilo kom delu Kosova zbog čega se strahuje da bi i vozovi mogli biti uzrok novih incidenata pred kojima vlasti u Srbiji, očigledno je, ne uzmiču.
XS
SM
MD
LG