Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inspektorat o sudbini Srba u KPS-u


Protest srpskih policajaca u Gračanici, 29. februara 2008

Policijski inspektorat u narednih 60 dana treba da odluči šta će biti sa srpskim pripadnicima KPS-a, koji su suspendovani pošto su odbili da budu pod komandom službe u Prištini.

Oko 260 Srba je suspendovano tokom prošle nedelje, uglavnom iz regiona Gnjilana i Prištine.
Zbog odbijanja da poštuju komandu Kosovske policijske službe, čije su uniforme nosili, oko 260 srpskih pripadnika te policije je suspendovano prošle nedelje. Srbi traže da rade pod nadležnošću medjunarodne policije jer kako kažu poštujući komandni lanac KPS-a priznaju državu Kosovo. Oni su suspendovani na 48 sati ali pošto je taj rok istekao postavlja se pitanje šta će dalje biti.

Prema rečima portparola Kosovske policije Vetona Eljšanija, slučaj je sada u nadležnosti Policijskog inspektorata.

"Suspenzija će biti na snazi sve dok inspektorat ne završi istragu, a za to ima rok od 2 meseca. Konačnu odluku doneće glavna komanda službe u Pristini”, kaže Eljšani.

Do sada suspendovani su pripadnici KPS-s iz regiona Gnjilana i Prištine. Medju njima ima pripadnika granične policije te civilno osoblje, kojima je oduzeto naoružanje ali nastavljaju da primaju plate. Pripadnici KPS-a u regionu Uroševca, odnosno iz Štrpca, takodje su zahtevali da budu pod komandom UNMIK policije. Eljšani kaže da je posle razgovora sa njima situacija pod kontrolom a Srbi su nastavili da rade u policiji.

“Mi nastavljamo razgovore sa našim kolegama kako bi se vratili u policiju, oni su potrebni toj službi a posebno da bi služili svojoj zajednici”, kaže Eljšani.

Inače, za sada više od 400 Srba nastavlja da radi u Kosovskoj policijskoj službi.
XS
SM
MD
LG