Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Građani podržavaju borbu vlasti za Kosovo


Protest protiv nezavisnosti Kosova, nakon kojeg su izbili neredi, Beograd, 21. februar 2008

Oko petina građana Srbije smatra da Kosovo treba braniti svim sredstvima uključujući i vojnu intervenciju, pokazalo je istraživanja pod nazivom 'Kosovo i strateške spoljnopolitičke integracije'.

Istraživanje, koje je za potrebe Ministarstva za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije početkom februara ove godine sprovela agencija 'Politikum', pokazalo je da većina građana Srbije nije zadovoljna sadašnjim stanjem u zemlji. Govoreći o tim rezultatima, Slobodan Miladinović, vođa istraživačkog tima kaže:

"Većina građana, nešto više od polovine, oko 57% u našem uzorku, smatra da je stanje u Srbiji loše, a nešto ispod 40% smatra da je stanje niti dobro niti loše. Dakle, optimizam nije na visokom nivou što se tiče stanja, dobro stanje procenjuje tek nešto ispod 4% naših građana."
Jedno od nalaza ovog istraživanja je i podatak da oko petine građana, tačnije oko 19 procenata njih, smatra da Kosovo treba braniti svim sredstvima uključujući i vojnu intervenciju. Ostatak ispitanika imao je manje radikalne stavove, njih oko 33 procenta smatra da bi trebalo uputiti oštar protest bez prekidanja odnosa sa zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova, oko 24 procenta je reklo da bi trebalo prekinuti diplomatske odnose sa zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova, a njih oko 16 procenata ističe da bi trebalo mirno prihvatiti novo stanje. Malo više od 8 procenata ispitanika, u vezi sa ovim pitanjem, nije imalo jasan stav.

Ljubomir Kljakić, pomoćnik ministra za KiM, kaže da je ovo za njega neočekivano nizak nivo ispitanika koji smatraju da Kosovo treba braniti čak i vojnom intervencijom:

"Ja sam, razmišljajući o ovim problemima, lično na stanovištu da jedna država, uključujući i Srbiju, ima apsolutno moralno, međunarodno i svako drugo pravo da, kada se suoči sa ovakvim aktom agresije, kao što se mi sada suočavamo, upotrebi sva legalna i legitimna sredstva kojima svaka država raspolaže, uključujući i vojna i sredstva prisile itd."
Ovo istraživanje pokazalo je još i to da oko 64 procenta građana uglavnom ili u potpunosti podržava aktuelnu politiku Vlade Srbije prema Kosovu. Slobodan Miladinović:

"Možemo reći na negde iznad 60% građana manje ili više podržava državnu politiku prema Kosovu, s tim da je oko 23% podržava u potpunosti, dok se oko 40% izjasnilo da je podržava uglavnom, svega 18% ne podržava državnu politiku prema Kosovu, a oko 17% njih još uvek nema jasno definisan stav."
Međutim, iako podržavaju aktuelnu politiku prema Kosovu, gotovo polovina građana Srbije ne zna šta ta politika predstavlja. Naime, isto istraživanje je pokazalo da oko 42 procenta ispitanika ne razume u čemu se sastoji ponuda Albancima o suštinskoj autonomiji u okviru Srbije. Sa druge strane, oko 23 procenta kaže da tu ponudu razume u potpunosti, dok oko 34 procenta njih tu ponudu uglavnom razume. Po rečima istraživača, broj onih koji ne žele da žrtvuju Kosovo zarad puta u EU raste. Oko 74 procenta ispitanika nije spremo da prizna nezavisnost Kosova radi bržeg ulaska u EU, njih oko 16 procenata bi taj uslov prihvatilo, dok njih oko 10 procenata nema stav u vezi sa tim pitanjem.

Na osnovu ovog vladinog istraživanja oko 68 procenata ispitanike protivi se ulasku Srbije u NATO, dok malo više od 60 procenata njih smatra da treba uspostaviti najprisnije odnose sa Rusijom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG