Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Povlačenje srpskih policajaca deo vladinog plana?


specijalne jedinice kosovske policije

Zvanični Beograd nije iznenađen odlukom 129 srpskih policajaca u sastavu Kosovskog policijskog korpusa da napuste tu službu. U Ministarstvu za Kosovo i Metohiju tvrde da se radi o ličnoj odluci policajaca koja je doneta bez podsticaja iz Vlade Srbije.

Istovremeno, predsednik Kooridnacionog centra za Kosovo i Metohiju Vuko Antonijević potvrdio je Radiju Slobodna Evropa da će Vlada u Beogradu nastaviti da isplaćuje lične dohotke policajcima koji su napustili KPS.

U sastavu Kosovskog policijskog korpusa je oko 500 stotina policajaca srpske nacionalsti. Vuko Antonijević, koji je, osim što obavlja funkciju šefa Koordinacionog centra, angažovan i kao pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića, podvlači da su motivi srpskih policajaca proizašli iz straha za sopstvenu bezbednost, te nespremnosti da rade pod zastavom kosovske države. Ipak, iako odbacuje ocene da su policajci potstaknuti iz Beograda, Antonijević napominje da ih država Srbija neće ostaviti bez sredstava za život, što bi značilo da:

“Moglo bi da se kaže da će Beograd sigurno da obezbedi nekakva sredstva za plaćanje tih ljudi. Da ne ostanu sada bez posla.”

Precizne potvrde hoće li srpski policajci plate zarađivati isključivim angažovanjem u srpskim sredinama na Kosovu nema. Međutim, može se zaključiti da je njihov izlazak iz službe verovatno jedna od mera zacrtana u tajnom Vladinom Akcionom planu za Kosovo. Donekle to je otkrio državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković:

“Niko od Srba koji su do sada radili u nekim institucijama koje do sada nisu bile pod kontrolom albanskih vlasti a u narednom periodu će biti, naravno da se neće u tim institucijama zadržati. Mi nikoga ne možemo da sprečimo, ali možemo da kažemo svoje mišljenje.”

Država dakle preporučuje Srbima na Kosovu da napuste tamošnje institucije. Namera Beograda je da tu ipak bude prisutniji nego što je bila pre proglašenja nezavisnosti, a iz uverenja da su priznavanjem pokrajine neke države pogazile međunarodno pravo i Srbiji učinile nepravdu, što podvlači i Vuko Antonijević:

“Mi zaista sada pravimo jedan drugačiji koncept. Država želi da ojača svoje institucije na Kosovu i Metohiji.”

RSE: Da li očekujete da bi ovakav potez srpskih policajaca mogao dovesti do konflikta i da li to znači da srpski policajci neće tolerisati eventualne akcije albanskih policajaca na teritoriji koju kontrolišu Srbi?

Antonijević: Kao što se Srbi ne osećaju sigurnim kada rade u albanskim sredinama, verovatno se ni Albanci ne osećaju bezbedno kada rade u srpskim. Mislim da ne bi trebalo da to vodi bilo kakvim sukobima. Na kraju krajeva tu je UNMIK tu je KFOR oni su zaduženi pre svega za bezbednost za mir na Kosovu I Metohiji a oni će da rade svoj posao kao lokalna policija.

Ne bi trebalo imati sumnju. Osim spremnosti države da plaća kosovske policajce, po mišljenju analitičara Foruma za bezbednost i demokratiju general Ninoslava Krstića zvaničnici i ne kriju nameru da na Kosovu naprave sistem unutar sitema:

“Pre svega rukovodeći se jučerašnjom izjavom ministra u Vladi Srbije Velimira Ilića."

Ilić: “Jeste mi ćemo imati našu lokalnu policiju na srpskim prostorima.”

Krstić: Ja sam dosta razmišljao šta bi to moglo da znači. Znam da je u Ahtisarijevom planu da tamo gde je većinsko srpsko stanovništvo oni imaju i svoju policiju.

Ninoslav Krstić tako ne isključuje mogućnost da Vlada Srbije prisiljavanjem na reorganizaciju unutar KPS-a pokušava da sama primeni neke elemente Ahtisarijevog plana, koji inače ne priznaje. Krstić zaključuje da to suštinski šteti pre svega građanima Kosova, samim tim takve poteze opisuje kao grešku:

“Greška je zato što se time napušta multietičnost. A svako napuštanje multietičnosti u bilo kojoj sredini stvara podvojenost – jednu policiju sa jedne strane drugu policiju sa druge strane, jedno stanovništvo sa jedne strane drugo stanovništvo sa druge strane. Sve takve podele uvek su po pravilu izazivale sukobe barem na prostoru bivše Jugoslavije. U celini napušta se koncept koji je stvaran sedam, osam godina. Taj koncept je imao rezultate. Setite se 2004. godine. U vreme egzodusa Srba upravo su pripadnici KPS-a Srbi u velikoj meri doprineli zaštiti srpskog stanovništva na tom prostoru.”

Srbija danas očigledno pokušava da na Kosovu napravi paralelni sistem, sličan onome koji su skoro čitavu decniju gradili Albanci. Povlačenje policajaca iz redova KPS-a jedan je od prvih koraka na tom putu.
  • 16x9 Image

    Miloš Teodorović

    Diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Glavni i odgovorni urednik beogradskog dopisništva Radija Slobodna Evropa od decembra 2014. Višestruko nagrađivan novinar.

XS
SM
MD
LG