Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poziv srpskoj i ruskoj vojsci da se vrate na Kosovo


Kosovska Mitrovica, jedan u nizu protesta Srba protiv nezavisnosti Kosova, 26. februar 2008

Predsednik Srpskog nacionalnog veća( SNV) Severnog Kosova Milan Ivanović pozvao je danas vlasti u Beogradu da u punoj meri poštuje i sprovodi Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN naročito u pogledu povratka jednog broja vojnika i policajaca srpske nacionalnosti na Kosovo.

“Takođe stoji i poziv ruskom kontigentu KFOR-a da se vrati na Kosovo i Metohiju, pre svega u one sredine i među one ljude koji imaju veliki stepen poverenja u rusku misiju, rusku objektivnost, rusku doslednu politiku, rusko poštovanje međunarodnog prava kako bi bezbednosna situacija, u ovim uslovima destabilizacije i velikog straha, bila stabilizovana”, poručio je Milan Ivanović.
Ivanović je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici rekao i da bi one države koji nisu priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti trebalo da pošalju svoje vojnike u sastav međunarodnih snaga i da ih rasporede u sredinama u kojima žive Srbi, Muslimani, Romi. On je ponovio da nema ni govora o dolasku Misije EU na sever Kosova, kao i da je boravak te misije na Kosovu protivpravan i da predstavlja kršenje međunarodnog prava.
Radnici pravosudnih organa srpske nacionalnosti protestvovali su i danas, sedmi dan za redom, ispred ulaza u zgradu u kojoj je smešten UNMIK-ov Opštinski i Okružni sud u severnoj Kosovskoj Mitrovici, zahtevajući da se vrate na svoja radna mesta. Srpski radnici pravosuđa razgovarali su sa regionalnom UNMIK administratorom Džerardom Galučijem, zahtevajući da se vrate na svoja radna mesta koja su pod pritiskom UNMIK administracije i UNMIK policije napustili avgusta 1999. ali dogovor još uvek nije postignut.
Predsednik Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici Blagoje Miletić kazao je da su predstavnici zaposlenih u Opštinskom i Okružnom sudu sa komandatom UNMIK policije za Kosovsko-mitrovački okrug postigli dogovor da Albanci do daljneg ne dolaze u sud, ali da ni Srbi ne ulaze u zgradu.
“Trenutno je vrla teška pozicija što se tiče građana koji ostvaruju svoju zaštitu pred sudovima. Albanci ne dolaze u zgradu, njima je to onemogućeno od strane UNMIK policije, a takođe i nama da uđemo. Mi evo već treći dan ne radimo, niti radi UNMIK-ov Opštinski i Okružni sud u severnom delu grada. Građani zbog toga trpe i to bi trebalo da ima na umu UNMIK-ova administracija kako bi što pre u interesu građana i u našem interesu rešila ovu situaciju”
Bivši službenici Okružnog i Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici najavili su da će se protest nastaviti i narednih dana, a njima se svakodnevno pridružuju i taksisti iz Mitrovice i Zvečana. U pravosuđu u Kosovskoj Mitrovici radilo je oko 200 Srba. Inače, Srbi zaposleni u pravosudnim organima u Leposaviću i Zubinom Potoku vraćeni su na posao i pod ingerencijom su srpskog Ministarstva pravosuđa.Proglašenje nezavisnosti Kosova na terenu ništa nije promenilo - na severu Kosova i dalje funkcionišu institucije Srbije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG