Dostupni linkovi

Podela kao najgore rešenje


Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici
Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Predstavnici kosovskih Srba, koji žive u centralnom Kosovu, ocenjuju da bi bilo kakva podela ili favorizovanje jednog dela Kosova bila najgore rešenje. Oni upozoravaju da će u slučaju bilo kakve podele, cenu platiti Srbi južno od Ibra.

Kosovske vlasti su poručile da je cela teritorija pod kontrolom te da podela nije opcija, već dodatna prava za Srbe.
Bilo kakva podela Kosova je najgore moguće rešenje, jer će Srbi koji ostaju južno od reke Ibar živeti u teškim uslovima i neravnopravnom položaju, izjavio je za naš radio Randjel Nojkić, jedan od lidera kosovskih Srba. Nojkić je kazao da su protesti na severu Kosova protiv nezavisnosti demokratsko pravo, ali da ne mogu uticati na razvoj dogadjaja. Medjutim, on upozorava da medjunarodna zajednica nije jasna po pitanju podele.
“U razgovorima sa predstavnicima medjunarodne zajednice kada smo zahtevali da nam objasne da li će biti nekakve razlike izmedju života i funkcionisanja severnog dela i centalnog dela gde žive Srbi nismo dobili odgovor, što znači da faktičko stanje može da bude nešto što će biti rešenje. Ako se tako nešto desi onda to zaista liči na podelu a podela je najgore moguće rešenje i to je konačan gubitak dela teritorije.”
Politički analitičari kažu da podela Kosova nije moguća iako srpska strana na severu i zvanični Beograd pokušavaju da tu opciju stalno propagiraju.
Iljir Dugoli smatra da je na nedavnim protestima Srba pokazano da je težnja ka podeli i dalje na snazi. Dugoli ističe da su institucije maksmalno spremne da ne dozvole promenu granica.
“Kosovske i medjunarodne institucije su spremne da ne tolerrišu bilo kakvu nameru podele. Na osnovu dosadasnjih reagovanja izgleda da je ozbiljno shvaćena pretnja Srbije i Srba na severu o mogucnosti podele”, kaže Dugoli.
Zbog nedavnih protesta i napada na carinske punktove, skeptici strahuju da pitanje podele nije sasvim odbačeno. Ipak, medjunarodni zvaničnici su do sada više puta isticali da neće dozvoliti podelu Kosova. Premijer Kosova Hašim Tači je u nedelju kazao da NATO i UNMIK imaju punu kontrolu nad celom teritorijom. Srbi u centralnom, južnom i istočnom delu Kosova strahuju da će ako sever dobije neku vrstu povlašćenog položaja, oni biti zaboravljeni i živeti u težim uslovima. Prema oceni Nojkića svaka podela znači neravnopravan položaj Srba.
“Lično smatram da dogadjaji koji će dovesti u povlašćeni položaj severni deo Kosova biti na teret ili tu cenu će platiti Srbi i one zajednice koje uvažavaju Republiku Srbiju južno od reke Ibra. To nije dobro i da bilo kakav vide podele bilo faktički ili bilo de fakto ili de jure značiće nekakva podela a podela znači gubitak teritorije i podela znači neravnopravan život Srba na teritoriji Kosova.”
Ipak, Srbi se nadaju da je rešenje u procesu decentralizacije. Nojkić kaže da je sada vreme za praktične korake.
“To znači da se vrlo jasno definišu kako će funkcionisati institucije na ovim prostima kako će se zajednice organizovati, koji su mehanizmi zastite. To je ono što daje mogućnost da svi Srbi na celoj teritoriji Kosova žive u istom položaju ili pod istim uslovima.”
U cilju regulisanja života, unapredjenja prava i zaštite interesa srpske zajednice, kosovske vlasti se pozivaju na plan Martija Ahtisarija, koji izmedju ostalog predvidja formiranje srpskih opština na Kosovu. Takodje se predvidja da Srbi imaju posebne veze sa Beogradom, koje će ići preko Vlade Kosova. Taj plan za sada Srbi ne prihvataju, jer znači veća prava za Srbe ali na Kosovu koje ima nadgledanu nezavisnost.
Prema rečima Dugolija, svako rešenje koje nema osnovu u Ahtisarijevom predlogu imaće negativne posledice.
“Rešenje je ono koje je ponudjeno predlogom Ahtisarija, a svako drugo izazvaće negativnu reakciju ne samo medju većinom već i medju onim Srbima koji žive u drugim delovima Kosova”, kaže Dugoli.
XS
SM
MD
LG