Dostupni linkovi

Hodočašća na Kosovo


Slobodan Samardžić
Slobodan Samardžić

Ministru za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodanu Samardžiću zamalo danas UNMIK da zabrani ulazak na Kosovo. Šef UNMIK-a Joahim Ruecker se, međutim, ipak sastao sa srpskim ministrom, a ovaj je obišao i neke opštine apelujući na Srbe da ostanu.

Akcioni plan Vlade Srbije i njenih ministarstava od momenta proglašenja nezavisnosti Kosova ostvaruje se kroz učestala hodočašća ministara na Kosovo. Nekako istovremeno i evropski zvaničnici poručuju da će misija Evropske unije biti razmeštena na celoj kosovskoj teritoriji i da EU nije zabrinuta da bi moglo doći do podele Kosova. Upravo to je u Briselu izjavio visoki predstavnik Unije Havijer Solana.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović, upitan da li učestali odlasci srpskih ministara na Kosovo i jačanje paralelnih institucija vlasti vode podeli Kosova, ovako je odgovorio:
"Gospodin Samardžić je danas na Kosovu i neće biti samo u severnom delu. Ministri su išli u različita mesta na KiM, bili su i 17. i protekle nedelje - znate gde su sve bili i u kojim mestima. Posebno će se obratiti pažnja na enklave jer mislimo da je tamo najteže."

Nick Thorpe, dopisnik BBC News iz Prištine ocenjuje da dok je evidentna autentična tuga Srba zbog gubitka Kosova, isto tako je evidentan i pažljivo kalibrirani plan da se zadrži deo teritorije i sabotira nova država. Dodaje da srpski lideri na Kosovu privatno kažu da je to tek početak.

Da li je suština Akcionog plana Vlade Srbije, nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost i serija država ga već priznala, da sever Kosova, ipak, izdvoji i održava kao zamrznuti problem, odnosno da utvrđuje de facto podelu Kosova?

Vladimir Gligorov, naučni saradnik bečkog Instituta za komparativna ekonomska istraživanja govori najpre o tome šta znače česti odlasci ministra za Kosovo Slobodana Samardžića na sever Kosova:

"On svaki drugi dan ide na sever i tamo se predstavlja kao vitez na belom konju. Ovi će sada malo da se koškaju sa njim, da mu zabranjuju da dolazi i to će dovesti baš do onoga šta on želi, ali to i jeste suština Akcionog plana, da izigravaju vlast na severu. Oni neće to da formalizuju, ali hoće to da drže kao političko sredstvo legitimizacije sopstvene vlasti jer problem sa Koštunicom je da on u krajnjoj instanci ne predstavlja nikoga. To je jedna mala mizerna stranka koja sada verovatno ima manje sledbenika nego što je imala pre godinu dana, potreban mu je neki ekstra razlog da bude predsednik Vlade, pogotovo kada mu ništa ne polazi od ruke. Međutim, ta ideja da oni formalno pređu na taj plan je za njih samoubilačka, oni ne mogu to da urade - to je neizvodljivo jer moraju naći nekoga ko će to podržati, a na zapadu to neće podržati. Šta god oni pričali u četiti oka, formalno EU i SAD to ne mogu podržati, a morali bi da se saglase i u Prištini što oni neće jer nemaju nikakvog razloga. To je to."

Vatroslav Vekarić, član Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva inostranih poslova Srbije, kaže da je teško u ovom trenutku reći o čemu je reč – da li o već objavljenoj nameri da se maksimalno podrži srpsko stanovništvo na Kosovu, što je i legitimno i dozvoljeno, ili o nečemu drugom. Upitan da li je možda u pitanju dalekometnija strategija da se, kad već nije zadržano celo, odvoji bar jedan, severni deo Kosova, naš sagovornik kaže:

"Ne mogu reći decidirano, ali mislim da je verovatno reč o jednoj dugoročnoj metodologiji, a koliko će ona biti moguća, ostvarljiva i uspešna ostaje da se vidi. Reč je o jednom pristupu za koji nisam sasvim siguran da postoji puna saglasnost i ovde kod nas, ako se ide na neku konfrontaciju. Teško je govoriti da li se ide na produbljivanje podele jer podelu svi, barem deklarativno, odbacuju. Dakle, za sada da se držimo toga i da mislimo da je reč o uobičajenoj podršci koja je ranije najavljena i na koju Srbija ima pravo. Već smo čuli neka razmišljanja da će Srbija moći da ima specijalne, privilegovane i paralelne odnose sa Kosovom, ali to podrazumeva da treba da prizna Kosovo što je teško zamisliti."

* * * * *


Šef UNMIK-a, Joahim Riker izjavio je u ponedeljak u Prištini da sastanak sa ministrom za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Slobodan Samardžićem nije završen konkretnim dogovorom. Riker je na konferenciji za novinare posle sastanka sa Samardžićem rekao da je srpskom ministru preneo stavove UNMIK-a o Kosovu. Riker je naveo da je Samardžiću postavio dva uslova za dolazak na Kosovo: da se uzdrži od izjava koje podstiču nasilje i da se sa Rikerom sastane u Prištini.

Šef UNMIK-a je rekao da mu nije jasno hoće li se Samardžić distancirati od svojih ranijih izjava u vezi sa uništavanjem i paljenjem objekata na graničnom prelazu Jarinje i Banjska, ali je rekao da mu je stavio do znanja “da UNMIK zahteva od Vlade Srbije da se poštuje njegova izvršna vlast prema Rezoluciji 1244 za sve oblasti – bezbednost, pravdu, carine i drugo na celoj teritoriji Kosova”.
UNMIK je, naglasio je Riker, odgovoran za celu teritoriju Kosova. Samardžiću su, prema Rikeru, predočeni stavovi UNMIK-a o događajima koji su se dogodili na Kosovu nakon proglašavanja nezavisnosti.
Ministar Samardžić je tokom dana obišao sela Novi Badovac, Gušterica, Ugljare, da bi nastavio susrete sa Srbima u selu Prilužje u opštini Vučitrn i posetio Mitrovicu.
XS
SM
MD
LG