Dostupni linkovi

Na ulici ili u parlamentu?


Nenad Pejić
Nenad Pejić

Svijet su obišle slike zapaljenih ambasada, jedan je mladić poginuo i bilo je 150 ranjenih. Nazivati to incidentima "malobrojnih ekstremista" kako to sada tumače zvaničnici je smiješno. Izjave uoči mitinga, opravdavanje i objašnjavanje nasilja od strane raznih ministara, retorika, citiranje stihova i tekstova koji utječu na emocije i postiču ljutnju - sve su to dokazi da je nasilje podsticano.

Ne znam šta su organizatori protestnog skupa u Beogradu htjeli postići prošlog tjedna - osim da možda pošalju poruku svijetu da je Srbija protiv neovisnosti Kosova. To je, naravno, pravo Srbije i teško da neko može biti protiv tog prava. I Srbija je u toj poruci uspjela. Ali, pored toga što se htjelo Srbija je prošli tjedan poslala mnogo više poruka koje su posve drugačije od zamisli organizatora.
Najprije broj prisutnih. Skup je žestoko propagiran na državnoj televiziji, novinari su revnosno izvještavali kako se narod priprema da dodje u Beograd, škole nisu radile, reportaže o tome kako Srbi na Kosovu žive u stvari u zatvoru su se smjenjivale, vlakovi i autobusi su vozili besplatno, propaganda je radila kao u Miloševićevo vrijeme. Najavljivan je najveći i najveličanstveniji miting u povijesti Srbije, a igra sa brojkama prisutnih dosegnula je čak 2 milijuna. Po izvještajima samih medija u Srbiji na mitingu je bilo prisutno izmedju 200 i 250.000 gradjana. Mnogo, naravno, ali daleko, daleko ispod najavljivane brojke i daleko ispod sličnih protesta koje je organizirao Milošević. Ako se protest ocjenjuje samo sa te tačke gledišta on, dakle, nije ni izdaleka dostigao željeni cilj. Prošli je tjedan u Podgorici na sličnom protestu prisustvovalo tek oko 10.000 gradjana. Da li to, konačno, Srbi i Srbija počinju shvaćati manipulaciju agresivnog nacionalizma?
Organizatori su u Beogradu imali obavezu da zaštite strane ambasade. To je jedna od osnovnih obaveza svake države. Činjenica je, i o tome su novinari radija Slobodna Evropa iz Beograda izvjestili, da ambasade nisu bile zaštićene. Još preciznije, policija je štitila ambasade na dan kad je proglašena neovisnost Kosova, ali je nije tamo bilo nakon beogradskog protesta. Strani ambasadori daju izjave da su predvidjeli napade i da su unaprijed upozorili vlasti ali zaštitu nisu dobili. Tvrdnja ministra inozemnih poslova Srbije da je bilo previše prosvjednika ili da su protesti bili u isto vrijeme na nekoliko mjesta nije ozbiljna. Čak i da jeste izaziva slijedeće pitanje: ako je bilo previše napada na ambasade u isto vrijeme znači li to da Srbija nema snage da zaštiti nekoliko stranih ambasada u takvim okolnostima? Činjenica da vlasti nisu reagirale šalje poruku da su napadi na ambasade bili dio plana, a ne incidenti. Imati strane ambasade kao cilj je totalno neprihvatljivo i Srbiju dovodi u još lošiju poziciju. Vojislav Koštunica ima prava da kao gradjanin ode i baca kamenje na ambasade ali to nema pravo premijer jedne ozbiljne države.
Još gore, organizatori su zloupotrijebili djecu. “Newsweek” izvještava da su djeca izmedju 10 i 13 godina prva ušla u ambasadu SAD-a provlačeći se izmedju rešetaka!!!
Protest je zakazan kao miran i dostojanstven ali je završio nasiljem i nimalo dostojanstveno. Jedan od najpopularnijih video snimaka na portalu youtube.com su scene pljačke u Beogradu: http://www.youtube.com/watch?v=5VWZoKWBYXE
Glavni ciljevi protesta, dakle, ne samo da nisu ostvareni nego se njegovi negativni efekti neuporedivo jači. Umjesto milijun ljudi - četiri puta manje, umjesto mirnog protesta -nasilje, umjesto dostojanstva - poniženje, umjesto poruke svijetu "Kosovo je Srbija" - svijet su obišle slike zapaljenih ambasada, jedan je mladić poginuo i bilo je 150 ranjenih. Nazivati to incidentima "malobrojnih ekstremista" kako to sada tumače zvaničnici je smiješno i Srbija takvim ponašanjem šalje još jednu lošu poruku više. Izjave uoči mitinga, opravdavanje i objašnjavanje nasilja od strane raznih ministara, retorika, citiranje stihova i tekstova koji utječu na emocije i postiču ljutnju - sve su to dokazi da je nasilje podsticano. Ta je politika i ta retorika vlasti odgovorna za smrt onog mladića u Beogradu i za samoubojstvo onog muškarca, mislim u Jagodini, koji se ubio "jer nije mogao podnijeti gubitak Kosova!".
Sasvim svjestan promašaja i katastrofalnih efekata na poziciju Srbije i sasvim svjestan da su nakon dogadjaja prošlog tjedna i argumenti koje Srbija ima protiv neovisnosti Kosova postali još slabiji - predsjednik Boris Tadić saziva sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost i traži izvještaj od nadležnih institucija o neredima u Beogradu. “Za nasilje nema opravdanja, niko ne smije ni jednom riječju da opravdava ono što se dogodilo” - kaže on. Bojim se, medjutim, da će izvještaj pisati oni koji su za nasilje odgovorni.
Raduje da polako prodiru i glasovi onih koji misle drugačije i koji se nisu dali manipulirati. Liberalno demokratska partija zatražila je da se Vlada ogradi od javnih poziva pojedinih ministara na nasilje i kao organizator mitinga da preuzme odgovornost i nadoknadi štetu za uništenu privatnu imovinu u neredima. Nevladina organizacija “Forum za bezbednost i demokratiju” smatra da nedovoljno jasne ili mlake osude, ali i podrške i podstrekavanja incidentnog ponašanja, iziskuju da nadležne državne institucije do kraja ispitaju političku i konkretnu odgovornost onih koji su ponašanjem i izjavama uveli Srbiju u zonu visokog i opasnog bezbedonosnog rizika, pokušavajući da na taj način sakriju odgovornost za sopstvenu lošu politiku, a pre svega onu u vezi sa Kosovom. Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije, Aleksandra Jerkov, podnijela je krivične prijave protiv ministra prosvjete i ministra za Kosovo zbog zloupotrebe maloljetnika i zbog podstrekivanja na rušilačke aktivnosti, odgovornost ministra prosvjete zatražio je i Forum beogradskih osnovnih škola zbog toga što je zatvorio škole, generalni sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić upozorio je da veliku odgovornost za uništavanje imovine banaka snose državni funkcioneri koji su javno pozivali na bojkot pojedinih banaka, a Narodna banka Srbije reagira saopćenjem da su sve banke koje posluju na srpskom bankarskom tržištu zapravo domaće banke!!
Ali, ta druga Srbija se povlači već 20 godina i njezin je glas utihnuo - negdje milom, a negdje silom. Vidio sam neki dan beogradske novine sa velikim naslovom “Putin kreće u rat zbog Kosova!”, a u povodu onog mladića koji je poginuo u ambasadi SAD vidio sam naslov “Srbina ubili Amerikanci!”. Zar se u ludilo ide toliko daleko da se priziva rat i da se u naslove plasiraju stopostotono lažne vijesti?
Srbija ima dva izbora: ili će nastaviti biti kreator problema na Balkanu i nastaviti tonuti ili će naći način da se suoči sama sa sobom i biti ono što je Srbija nekada i bila: demokratski lider na Balkanu. Srbija će se u jednom trenutku suočiti sama sa sobom i osobno mislim da je to suočavanje već počelo. Oslobodjeni nacionalizam koji Srbijom divlja već 20 godina je do sada neprijatelje tražio i pronalazio kod drugih nacija. Sad su sve te nacije u neovisnim državama i neprijatelj će se sada tražiti u - Srbiji. Ekstremisti će optuživati demokratski orijentirane gradjane i organizacije.

Jednima se već prijeti i neki su već pod javnim pritiskom, a na protestu je čak bila parola “uhapsite Čedu Jovanovića i Natašu Kandić” neovisni B92 je pod žestokim pritiskom. Mnogi, počev od predsjednika, traže odgovornost za onakvu organizaciju protesta ali oni koji su odgovorni znaju da imaju samo jedan metod da izbjegnu odgovornost – da retoriku pojačaju i izazovu novi sukob.
Sukobe je uvijek lakše izazivati nego ga spriječiti. Iskreno se nadam da će taj sukob u Srbiji okončati ili na izborima ili u parlamentu.
XS
SM
MD
LG