Dostupni linkovi

Nemačka će i dalje podržavati Kosovo


Njemački ministar odbrane Franz Jozef Jung i premijer Kosova Hašim Thači na konferenciji za novinare u Prištini
Njemački ministar odbrane Franz Jozef Jung i premijer Kosova Hašim Thači na konferenciji za novinare u Prištini

Ministar odbrane Nemačke Franc Jozef Jung izjavio je u četvrtak da će Nemačka nastaviti sa političkom, ekonomskom i vojnom podrškom Kosovu.

Nemački ministar je od institucija Kosova zatražio garancije za pravama njima i ostvarivanje plana međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.
"Pitanje bezbednosti i izgradnje stabilnosti su veoma značajne. Mislim da se svi slažemo da je priustvo KFOR-a takođe veoma značajno i o tome svedoče posednji događaji na granici Kosova. Izgradnja stabilnosti i bezbednosti je osnov za ekonomski razvoj i investicije".
Jung je pozdravio stacioniranje KFOR-a na graničnim tačkama na severu Kosova i rekao da veruje u angažovanje zvaničnika Srbije na uzdržavanju od "akata nasilja". Nemački ministar odbrane je rekao da će Nemačka aktivno, u okviru NATO-a, biti uključena i u stvaranje bezbednosnih snaga Kosova, koje su predviđene planom Martija Ahtisarija.
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je poslednje događaje na severu Kosova ocenio kao izolirane incidente.
"Mi smo u stalnim kontaktima sa šefom UNMIK-a Rikerom i generalom Marnakom. Postoji stalno anagžovanje KFOR-a i mi verujemo njihovom angažovanju. Verujem da će brzo splasnuti tenzije i ja ove incidente ocenjujem izoliranim".
Tokom posete Kosovu ministar Jung se susreo sa šefom UNMIK-a, Joahimom Rikerom, premijerom Kosova Hašimom Tačijem i komandantom KFOR-a, Gvazije De Marnakom.
XS
SM
MD
LG