Dostupni linkovi

Eulex je i u interesu Srba


Kosovo, vojnik Kfora. Očekuje se da na Kosovo uskoro stignu snage Evropske unije (Eulex)
Kosovo, vojnik Kfora. Očekuje se da na Kosovo uskoro stignu snage Evropske unije (Eulex)

Politički analitčari u Prištini smatraju da će uz male poteškoće misija EU biti raspoređena na celoj teritoriji Kosova, uključujući sever, iako se tome protive kosovski Srbi.

Poznavaoci prilika ocenjuju da EU ima misiju da prati poštovanje prava manjina i samim tim ona u interesu srpske zajednice. I dok Srbi izražavaju protivljenje, misija je počela.

Kosovski Srbi će s vremenom shvatiti novostvorenu realnost na Kosovu, pa će i misija EU i na severu Kosova biti moguća, smatraju politički analitičari.

Iljir Dugolli je izjavio da će odlazak misije EU na sever Kosova biti problematičan ali ne i nemoguć. On smatra da će tempo uspostavljanja misije biti sporiji kako bi se izbegle nepotrebne tenzije.
Na početku Srbi se mogu protiviti, pošto misiju smatraju nezakonitom. Ali i pored toga misija će biti uspostavljena”, kaže Dugoli dodajući da je potrebno sačekati izvesno vreme kako bi se izbeglo bilo kakvo provociranje lokalnih Srba.
Zvanični Beograd se protivi dolasku misije EU na Kosovo, navodeći da je to u suprotnosti sa Rezolucijom 12 44. Pojedini čelnici kosovskih Srba pozvali su građane da bojkotuju ovu misiju i da se ne zapošljavaju pri misiji ukoliko ona otvori kancelarije na severu Kosova.
Specijalni izaslanik Evropske unije za Kosovo Piter Fejt je komentarišući takve najave, izrazio nadu da to nisu poslednje reči lidera Srba sa severa Kosova. Fejt je kazao da Srbi ne treba da strahuju jer će od rada misije EU imati samo koristi.
Fejt je u sredu zvanično počeo misiju na Kosovu sastankom sa čelnicima institucija. On je kazao da će njegova misija pomoći i savetovati vladu i druge institucije u odlukama i aktivnostima na ostvarivanju plana međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, sa posebnim naglaskom na zaštitu i poštovanje ljudskih prava, naručito srpske manjine. Fejt je dodao da će misija EU delovati na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever, naseljen mahom Srbima.

Analitičar Ramuš Tahiri kaže da ne očekuje nasilnu reakciju prema misiji na severu Mitrovice. “Ne treba čekati. To je u interesu i Srba i svih građana Kosova”, kaže Tahiri.

Ramuš Tahiri ističe da neće biti većih problema kod uspostavljanja misije EU, Eulex.

“Lokalni Srbi uskoro će se pomiriti sa novom realnošću na Kosovu, sa novom državom koja ima garantovane granice koje štiti NATO. A unutrašnja pitanja će biti regulisana planom Martija Ahtisarija”, izjavio je Tahiri.

Iako je portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko rekao da još nema uputstva iz Njujorka kako će sarađivati UN i nova misija Eulex, na Kosovo je nedavno stigao prvi kontingent od 50 članova misije.

Eulex treba da zameni UNMIK, a tu misiju će činiti oko 2.000 pripadnika policije i administrativnih službi. Za razliku od Srba, kosovske vlasti ocenjuju da će misija EU pomoći da se učine koraci ka integraciji u EU i obezbediti bolji uslovi života za sve građane.

XS
SM
MD
LG