Dostupni linkovi

Carinska politika demoliranja


Slobodan Samardžić
Slobodan Samardžić

Nakon što je ministar za Kosovo Slobodan Samardžić demoliranje punktova UNMIK-a nazvao legalnim, postavlja se pitanje da li je nasilje na graničnim prelazima instruisano iz Beograda i kakve posledice može da proizvede?

Iako je situacija na administrativnim prelazima između Kosova i Srbije, u Jarinju i Brnjaku trenutno mirna, a prelazi zatvoreni, na osnovu poruka lokalnih Srba da će nastaviti sa protestima “čije posledice ne mogu da predvide”, opravdana je bojazan da se novi incidenti mogu očekivati. Tim pre što za akcije u vidu paljenja kontrolnih punktova na graničnim prelazima Srbi imaju, u najmanju ruku, razumevanje Beograda. Ministar Velimir Ilić:
“Severno Kosovo se teško miri sa ovim i njih je to bolelo što, eto, neko ih je tu zadržavao, kontrolisao, pretesao, a protivnička strana nije. Ja sam proveo ovih dana vreme dole i znate šta se dogodilo - prolazili su šiptari iz cele Evrope kolima koji su išli na proslavu. Niko ih nije pretresao, samo ono, prolazite. I to je iritiralo Srbe koji dole žive i rade i naravno, oni su izludeli, i jednostavno su se okupili i naravno protestovali protiv toga i spalili taj kontejner i tako dalje.”
Da Srbi za ovakav nasilni vid protesta imaju podršku barem onog dela Vlade okupljene oko premijera Vojislava Koštunice, svedoči i reagovanje ministra za Kosovo Slobodana Samardžića koji je, doduše uz ogradu da nije inicirana iz Beograda, čak poručio da je akcija Srba na kontrolnim punktovima u skladu sa politikom Vlade o preuzimanju carinske politike:
“Ovo je jedna spontana akcija koja je u osnovi u pravu zato što ti carinski punktovi moraju da se skinu. Opasnost je da oni postanu deo državne granice Kosova i Srbije. Mi to nećemo dozvoliti i svuda gde postoji upliv institucija iz Prištine, a u carinskim poslovima postoji takav upliv, iako UNMIK ima izvornu nadležnost, svuda se to mora sprečiti unapred.”
Nakon ovih izjava, postavlja se pitanje da li Srbi, uz ovakvu podršku iz Beograda, mogu izazvati incidente širih razmera. Da će održati demonstracije na administrativnom prelazu Merdare već su najavili vojni rezervisti iz više gradova juga Srbije. Marko Milošević iz Centra za civilno - vojne odnose ocenjuje da međunarodne snage neće dozvoliti nikakvu eskalaciju nasilja na graničnim prelazima i navodi da Srbi ovakvim vidovima protesta mogu naneti štetu samo sebi:

“Postoje dve moguće opcije šta će biti sa tim prelazima. Ili će oni biti zatvoreni, pa tako opet bivaju oštećeni samo ti građani severnog Kosova jer postoji nemogućnost prelaska ka Srbiji, ili druga opcija, da snage koje su zadužene za bezbednost na Kosovu, koliko sam video doveli su već neke veće snage, dovedu još veći broj vojnika koji će jednostavno sprečiti bilo kakav dalji pokušaj toga. Znači, to je totalno jedna iracionalna akcija Srba.”
Navodeći da poruke srpskih ministara nisu u interesu, ni kosovskih Srba, ni stabilnosti u regionu, Pavel Domonji iz Helsinškog odbora za ljudska prava kaže da na ovaj način vlasti u Beogradu pravdaju svoju politiku i još jednom demonstritaju odsustvo svake vrste odgovornosti:
“Ja se nadam da će razboritost prevladati, i da će Vlada Srbije zauzeti mnogo odlučniji stav o tome, a ne vršiti ovu vrstu racionalizacije koju vrši ministar Samardžić. To je jedna neodgovorna izjava, i ma koliko ministar nastojao da se ogradi od takvih postupaka, meni se čini da je sve to dirigovano i koordinirano iz jednog centra. Kada bi srbijanska vlada vodila drugačiju politiku od ove koju vodi, ja sam siguran u to da ove vrste provale destrukcije, besa i nezadovoljstva ne bi bilo.”
Poruke koje se na ovaj način šalju iz Srbije su veoma loše i one nikako neće doprineti tome da Beograd ostvari svoje ciljeve, navodi Domonji. Sa ovom ocenom slaže se i Marko Milošević:
“Uporedite slike koje su bile na CNN-u ovih dana. Sa jedne strane imate kosovsku skupštinu u jednoj prilično pristojnoj atmosferi koja izglasava svoju nezavisnost, pa ne znam, najavljen koncert filharmonije, pa ulično slavlje sa vatrometom, to je jedna slika, a druga slika Srbi koji pale i lome. U suštini, dosta je to loša slika.”
XS
SM
MD
LG