Dostupni linkovi

Situacija na severu Kosova ipak pod kontrolom


UNMIK, KFOR i Vlada Kosova danas su ocenili da je situacija na severu Kosova, posle jučerašnjih nemira, mirna i pod kontrolom. Prelazi između Kosova i Srbije, u Jarinju i Brnjaku, još su zatvoreni.

Komandant KFOR-a Gzavije De Marnak i šef UNMIK-a Joakim Riker izjavili su da će učiniti sve kako bi se stanje normalizovalo a granični prelazi opet otvorili. UNMIK i KFOR su u utorak odlučili da zatvore administrativne prelaza između Kosova i Srbije, u Jarinju i Brnjaku.
Situacija na severu Kosova je pod kontrolom a nasilje se neće tolerisati, izjavio je komandant KFOR-a general Gzavije de Marnak. Posle razgovora sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom i premijerom Kosova Hašimom Tačijem, komandant KFOR-a je ne kritikovao istupe lokalnih srpskih lidera tokom nemira na graničnim prelazima sa Srbijom. On nije naveo o kojim liderima je reč.
Neki lokalni lideri juče su preuzeli veliku odgovornost jer su u svoje akcije uključili žene i decu i tako su rizkovali njihove živote. Srećom nije se desilo najgore ali lideri moraju dobro razmisliti kada organizuju takve demonstracije”, rekao je Marnak.
Komandant KFOR-a je kazao da se za sada neće slati pojačanje na sever pošto tamo već ima dovoljno vojnika.
KFOR i UNMIK su zatvorili granične prelaze nakon što je oko 15.000 Srba sa severa Kosova u znak protesta zbog proglašenja nezavisnosti u utorak zapalilo carinske punktove i nekoliko automobila UNMIK-a.
Čelnici međunarodnih institucija su izjavili da će učiniti sve kako bi se stanje vratilo u normalu i ponovo otvorili prelazi Jarinje i Brnjak. Incidenti su ocenjeni kao izolovani. Ssef UNMIK-a Joakim Riker je uputio zahtev Vladi Srbije.
“Vlada Srbije se obavezala da će se suzdržati od svih dela koji mogu da podstiču nasilje a ono što se desilo jeste nasilje”, izjavio je Riker.
Riker je kazao kako je cilj UNMIK-a da se na granične prelaze vrate policija i carina.
Premijer Kosova Hašim Tači je rekao da je bezbednosno stanje na celoj teritoriji Kosova mirno i stabilno i da će njegova vlada nastaviti angažovanje u službi svih građana Kosova.
Jučerašnji incidenti su izolovani i nemaju nikakav uticaj na pozitivnu realnost na Kosovu. Građani Kosova nastavljaju normalan život ka zajedničkoj demokratkosj perspektivi”, izjavio je Tači.
Zajednički sastanci čelnika međunarodnih i kosovskih institucija su redovni i na njima se razmatra politička situacija sa posebnim osvrtom na bezbednost.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća ( SNV )severnog Kosova Milan Ivanović, ocenio je, međutim, u izjavi za Radio Slobodna Evropa da se trenutna bezbednosna situacija na severu Kosova pogoršava.

“Očito je da se bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije pogoršava i da su neprilagođenim akcijama KFOR-a i UNMIK-a, a po nalogu albanskih institucija i očigledno njihovog šefa Rikera, usledile neke mere koje su destabilizovale ovu situaciju. Tako da Kosovo, koje je i inače geto, u ovom trenutku zaista liči na jedan pravi koncentracioni logor, opasan žicom NATO pakta i privremenih kosovskih institucija”

Ivanović kaže da je jučerašnja akcija Srba na dva kontrolna punkta na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak došla zbog toga što Srbi sa Kosova ne žele barijere između Kosova i države Srbije.

“Mi smo u Srbiji i mi ne priznajemo nelegalno proglašenje nezavisnog Kosova. Mi ne priznajemo albanske institucije. To je albanska samovoljna odluka i to bi KFOR i UNMIK morali da znaju i da rade u okviru Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244. To znači da Srbi hoće da sarađuju sa UNMIK policijom i KFOR-om ali samo onda kada oni rade u skladu sa Rezolucijom 1244, a ne kada rade u interesu Albanaca i po njihovom nalogu.”

Ivanović je optužio šefa UNMIK-a Joahima Rikera za novonastalu situaciju na Kosovu.

“Nažalost, šef UNMIK-a je dalje iskomplikovao situaciju. Posle svega toga on nema ni najmanje razumevanja za nas. Očigledno je da on ispunjava albanske zahteve. Ali tu carine ne može da bude, ponavljam tu nikakve carine ne može da bude, nikakvi Albanci tu ne mogu da budu, jer bi to potpuno destabilizovalo situaciju a možda je to Rikeru i cilj. Svakako, ako se ta blokada vrlo brzo ne ukloni za ovih 24 časa, svakako da će tu doći do još većih protesta i demonstracija, nažalost, isprovociranih od strane Rikera I po naredbi kosovskih institucija. A mi zaista ne želimo nikakvu destabilizaciju na ovim prostorima.”

Nosilac Srpske Liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da je jučerašnja akcija kosovskih Srba razumljiva i ocenjuje da će se takvo raspoloženje kosovskih Srba prema nezavisnosti Kosova zadržati zauvek.

“Nikome na severu Kosova sigurno ne pada na pamet da u ovakvoj situaciji razmišlja o bilo kakvoj alternativi. Ono što nije dobro jeste da ovi neredi izmaknu kontroli, da se protesti pretvore u nerede jer onda to prosto daje izgovor međunarodnim predstavnicima, pre svega predstavnicima KFOR-a I međunarodne policije, da preduzmu oštrije mere i blokiraju prolaz kao što su to i uradili danas i kao što se to može ponoviti ubuduće. Sigurno je da će u tom slučaju na mesto administrativnog prelaza biti mnogo strožja kontrola sa mnogo više komplikacija, što će dodatno uznemiriti Srbe iz severnog dela. Znači protesti u svakom slučaju da ali ne rušilački protesti niti nemili događaji koji mogu da izazovu reakciju KFOR-a i UNMIK-a.”

Zbog zatvorenih prelaza između Kosova i Srbije, u Jarinju i Brnjaku, u sredu na sever Kosova nisu stigle životne namirnice, dok su sporednim putevima dopremljene dnevne novine i hleb.
XS
SM
MD
LG