Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Završeni protesti Srba na administrativnoj liniji


vojnik Kfora

Na administrativnoj liniji Srbije sa Kosovom, u mestu Jarinje 50 km od Raške, Srbi su danas zapalili kontrolni punkt i nekoliko vozila UNMIK policije i Kosovske policijske službe.

Protesti Srba na carinskim punktovima Brnjak i Jarinje završeni su nešto posle 13 sati, rekao je danas za Radio Slobodna Evropa predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić. On je kazao da je do protesta došlo nakon što su Srbi iz Zubinog Potoka čuli da su na prelaz sa Srbijom došli albanski carinici što je izazvalo revolt lokalnog stanovništva.

"Mi ne možemo da dozvolimo da nam se nameću institucije nepostojeće države i da plaćamo harač nekakvom nezavisnom Kosovu. To je nedopustivo", rekao je on. Prema njegovim rečima, tokom demonstracija su spaljeni carinski punktovi, ali se demonstranti nisu sukobili sa Kforom.

"Kfor ima pravo da bude tu po Rezoluciji 1244 i mi nemamo ništa protiv Kfora. Ali, ako ponovo bude pokušaja nametanja nekakvih
institucija lažne države, gradjani će sigurno ponovo reagovati", rekao je Ristić. On je apelovao na UNMIK i Kfor da zaštite kosovske Srbe od samovolje i pritisaka prištinskih vlasti i očuvaju mir na Kosovu.
Incident se dogodio oko 11:30 kada je više stotina Srba demoliralo i zapalilo sve objekte koji su se našli na ovom administrativnom prelazu na severu Kosova. Izgoreli su objekti UNMIK carine, KPS-a i KASA banke, kao i desetak automobila KPS-a i UNMIK policije. Službenici ovih organizacija nisu se našli na meti demonstranata.

Pripadnici KPS, UNMIK policije i Kfora nisu intervenisali i ceo događaj posmatrali su sa strane. Na meti demonstranata našli su se i novinari koji su zadobili lakše ozlede.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG