Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Savet bezbednosti: bez zaključaka o Kosovu


Savet bezbednosti

Sednica Saveta bezbednosti završila je ponovo sa podeljenim stavovima o Kosovu. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun nije želeo da se izjasni o zakonitosti odluke prištinskih vlasti.

Ban Ki Mun je novinarima nakon sednice Saveta bezbednosti UN povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova ponovio da "Rezolucija 1244 ostaje na snazi sve dok Savet ne odluči drugačije" i da UNMIK ostaje na Kosovu.

Generalni sekretar UN je, međutim, na novinarsko pitanje da li je proglašenje nezavisnosti Kosova "legalno ili ilegalno" izbegao da odgovori i ponovo se pozvao na Rezoluciju 1244. Š. ef srpske diplomatije Vuk Jeremić ocenio je da je takav postupak za "žaljenje".

Povodom zahteva Srbije da Ban Ki Mun poništi odluku o proglašenju nezavisnosti Kosova, generalni sekretar je u susretu sa Tadićem rekao da je priznavanje zemalja na članicama svetske organizacije, a ne na Sekretarijatu UN.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je u izjavi novinarima ocenio da je "za žaljenje" što je Ban Ki Mun izbegao odgovor na pitanje o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova. Jeremić je izrazio žaljenje i što Savet bezbednosti na večerašnjem sastanku nije postigao zaključak i što su zemlje UN odlučile da "gaze" međunarodno pravo.

Najavljujući nastavak diplomatske i političke borbe protiv nelegalne odluke o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, Jeremić je upozorio da svako ko prizna "brutalno narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije" neće moći da sa njom ima "normalne" odnose.

Jeremić je istakao da će ambasadori Srbije u zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova biti pozvani na konsultacije. "Oni su već na putu", dodao je on. "Žalimo zbog toga. Mislimo da je to moglo da se izbegne ali nemamo izbora", rekao je Jeremić.

Na pitanje novinara iz Iraka da li će Srbija prekinuti diplomatske odnose sa zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova, Jeremić je samo rekao da će Srbija nastaviti da prati događaje.

"Srbija neće moći da nastavi kontakte... U ovom trenutku smesta povlačimo ambasadore na konsultacije. Pratićemo razvoj događaja", rekao je Jeremić i izrazio nadu da posledice neće biti tako ozbiljne kao u Iraku.

Savet bezbednosti UN-a u ponedjeljak se tako, drug put u dva dana, sastao zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, a na zatev Rusije i Srbije, čiji je predsednik Boris Tadić apeovao da UN poništi proglašenu nezavisnost Kosova, koju su već priznale SAD, vodeće članice EU i druge zemlje.

Sjednica Saveta bezbedosti UN pokazala je ponovo podelu Zapad-Istok među stalnim članicama - sa SAD-om, Francuskom i Velikom Britanijom koje su već priznale Kosovo, na jednoj strani, te Rusijom i Kinom na drugoj, koje su se izjasnile protiv nezavisnosti, a za nastavak pregovora Beograda i Prištine.

Ako države u regiji, posebno države nastale na prostoru bivše Jugoslavije, priznaju Kosovo, to će značiti da ne priznaju "teritorijalni integritet Srbije" i štetiće bilateralnim odnosima, upozorio je Tadić, koji na kraju sednice Saveta bezbednosti UN nije krio ogorčenje zbog ignorisanja njegovih apela.

Ruski predstavnik Vitalij Čurkin naglasio je da je novonastala situacija prietnja bezbednosti i stabilnosti Balkana. On je pozvao specijalnog izaslanika UN-a na Kosovu da poništi deklaraciju o nezavisnosti.

Britanski predstavnik John Sawers rekao je da nove demokratske vlasti u Srbiji "moraju prihvatiti da je nasleđe Miloševićeve represije i nasilja učinilo nemogućim za Kosovo da ostane pod kontrolom Beograda".

Američki veleposlanik Zalmay Khalilzad, je pozvao članice Saveta bezbednosti da zajedno podstaknu Beograd i Prištinu na pregovore za "uspostavu međusobnih diplomatskih, političkih i ekonomskih odnosa".

Naglasio je da će "SAD stajati uz Kosovo i preuzeti odgovornost za njegovu sudbinu".

Predsedavajući Saveta bezbednosti, ambasador Paname Rikardo Alberto Arias je ocenio nakon sednice da je najvažnija stvar u ovoj, kako je rekao, "teškoj i konfliktnoj situaciji" što su se sve strane javno uzdržale od upotrebe sile. Arias je takođe rekao da za sada nema zahteva za novi sastanak Saveta bezbednosti UN.

XS
SM
MD
LG