Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zahlađenje odnosa sa Briselom


Studenti su na mirnom protestu 11. februara u Beogradu tražili da Srbija krene ka Evropi i ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU

Nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost iz Beograda su se čule, do sada, najoštrije ocene na račun EU i SAD-a. Prva negativna posledica tih izjava svakako će biti pogoršavanje, ionako krhkih odnosa, između Srbije i EU. Analitičari smatraju da je hod Srbije ka EU sada najozbiljnije ugrožen i niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će taj zastoj trajati nekoliko nedelja, meseci ili mnogo duže od toga.

Analitičari ističu da Srbija danas, sve od promene vlasti 2000. godine, nikada nije bila udaljenija od Evropske unije.

Srbijanski eksperti naglašavaju da će trenutni zastoj trajati nekoliko nedelja, a možda i duže, ali zvaničnici u Evropskom parlamentu su optimisti. Oni veruju da će nakon početnog šoka, kako kažu, Srbija jasno uvideti važnost nastavka pridruživanja Evropskoj uniji.

Danijel Pantić
iz Instituta za Evropske studije, kaže za RSE, da je pozitivno to što svi započeti projekti sa EU i dalje teku, ali da trenutno udaljavanje od Evropske unije može biti jako opasno:

"Sada je, po meni, suštinsko pitanje, kada prođe 3-4 nedelje, da li će se na političku agendu, na dnevni red, u Srbiji opet vratiti evropske integracije i to u kontekstu napora da se dokaže puna saradnja sa Haškim tribunalom, kao preduslov potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – to je suština. Treba sačekati i videti kakva će biti struktura odnosa, kroz 3-4 nedelje, između partnera vladajućoj koaliciji. Dakle, da li će se pitanje evrointegracija obnoviti i to sa jednom vrstom inicijative koja može biti diskretna. Ako to ne bude slučaj, bojim se da ćemo doći u situaciju dodatne nestabilnosti, krize i mogućeg pada Vlade i raslojavanja na sledećim izborima, na parlamentarne stranke koje su, nazovimo ih uslovno, proevropske i one antievropske."

Jelica Minić
iz Evropskog pokreta u Srbiji, deli stavove Danijela Pantića. Ona za RSE kaže da u narednim mesecima ne treba očekivati pomake u odnosima između Srbije i EU, ali se u isto vreme nada da će odnosi umesto da nazaduju ostati bar na sadašnjem nivou:

"Hod ka EU je, uglavnom, zaustavljen iz same Srbije, ali s druge strane treba imati i razumevanja – ovo je za Srbiju jedan izuzetno težak trenutak. Teško je bilo za očekivati da će glavni interes Srbije biti usmeren ka evropskim integracijama. Tu smo gde smo i teško se može očekivati da ćemo imati neki buran napredak ka EU, ali se otvara jedan manevarski prostor, iako ne preveliki, u kojem EU može učiniti par dobrih gestova ka Srbiji. Pre svega mislim na liberalizaciju viznog režima, na olakšice za studente, u učestvovanju na nekim obrazovnim programima EU, i određene ciljne grupe, lokalne zajednice, preko projekata koji će se sigurno nastaviti normalnim putem. Mislim da treba verovati u dobru volju i razum obe strane."

Da li će dobre volje ili razuma biti, predstavlja, zapravo, ključno pitanje, na koje niko nema jasan odgovor. Jedan od onih koji veruje da će se nakon početnog šoka i zahlađenja odnosa, hod Srbije ka Evropskoj uniji ubrzo nastaviti je i Jelko Kacin, specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za odnose između EU i Srbije. On za RSE kaže:

"Mislim da je svakome, u državama članicama EU, jasno da je sledeći period od nekoliko dana izuzetno emotivan period u istoriji Srbije. Mislim da treba dati mogućnost da se emocije smire i da ustupe prostor racionalnom pristupu i onda će se veoma brzo pojaviti i osnovno pitanje šta je u suštini interes ogromne većine srpskog stanovništva. Duboko verujem da je njihov interes ekonomski razvoj, kako u Srbiji tako i na Kosovu, i što je moguće brža integracija u EU, ali za to treba stvoriti uslove. Mislim da će se to veoma brzo smiriti i da postoje sve mogućnosti da se i srpska javnost dokaže. Dosta toga zavisi, u prevazilaženju ovog emotivnog momenta, i od reakcija političara. Mislim da Srbija neće i dalje ići koracima koji bi išli na štetu Srbima u Srbiji, a posebno na Kosovu."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG