Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska će pokrenut postupak priznanja Kosova


Zagreb

Dok analitičari kažu kako je sada najkritičnije za stabilnost regije očuvati mir na jugu Srbije, predstavnici srpske zajedice u Hrvatskoj tvrde da stabilnost regije mogu ugroziti zemlje regije priznanjem Kosova.

Na zajedničkom sastanku predsjednika države, Vlade i Sabora potvrđena je odluka da Hrvatska pri priznavanju nezavisnosti Kosova svoje djelovanje usklađuje sa vanjskom i sigurnosnom politikom europskih i euroatlanskih integracija, čiji član želi biti. U priopćenju sa sastanka iskazano je očekivanje da će demokratsko, stabilno, multietničko i euroatlantskim integracijama okrenuto Kosovo, s punom vladavinom prava i zaštitom manjinskih i ljudskih prava, biti aktivan čimbenik trajnog mira, stabilnosti i suradnje na jugoistoku Europe, a najavljeno je i da će se puna pozornost posvetiti političkim stavovima Srbije, u uvjerenju da će potvrđeni demokratski i proeuropski potencijali Srbije, kako su iskazani i na nedavnim izborima, nastaviti izgrađivati modernu europsku Srbiju kao sudionika i čimbenika trajnog mira i suradnje na jugoistoku Europe.

Nakon cjelovite prosudbe svih relevantnih činjenica i učinaka odluke o proglašenju neovisnosti Kosova, hrvatska Vlada pokrenut će postupak priznanja Republike Kosovo, navodi se u priopćenju sa sastanka. Nije rečeno kada će to konkretno Hrvatska učiniti, a hrvatski predsjednik Mesić izjavio je danas, opovrgavajući navode nekih medija, da ne očekuje da će priznanje Kosova biti na dnevnom redu sjednice Vlade u četvrtak.

"Hrvatska želi dobre odnose i s Kosovom i sa Srbijom i sa svim zemljama regije i jasno da ćemo sve te elemente analizirati i donijeti odluku koja će biti prije svega pravedna", kazao je hrvatski predsjednik.

"U tom slučaju dan ili dva, pet ili deset dana na jednu ili drugu stranu ne znači praktično ništa. Praktično više znači ako se dobro izabere tajming i za jednu i za drugu stranu, i da odluka bude prihvatljiva i regiji i izvan regije. Što se Hrvatske tiče, mi svakako želimo sačuvati dobre odnose sa Srbijom, ali želimo priznati i realitete. A Kosovo je novi realitet!”, kazao je Mesić.
Očekivano, politički predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj, inače koalicijski partneri vladajućeg HDZ-a, protive se tome da Hrvatska prizna Kosovo odmah nakon najznačajnijih država članica Europske unije. Vidljivo je to iz izjave potpredsjednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca koji ocjenjuje kako moguća destabilizacija regije ne ovisi o Srbiji ili o Kosovu, nego o tome - hoće li ili neće susjedne zemlje priznati Kosovo:

«To ovisi o tome kako će se zemlje u regiji ponašati. Ako se budu ponašale na osnovu vlastite pameti i na osnovu vlastite odgovornosti za stabilnost u regiji, onda to ne mora eskalirati. Ukoliko tako ne bude, ukoliko se budu ravnali neautonomnim raznmišljanjima i stajalištem u tom pogledu, onda doista može doći do pogoršanja stanja u regiji.»
Analitičari u Hrvatskoj ne očekuju ozbiljnije jačanje tenzija u regiji. Proglašenje nezavisnosti Kosova kratkoročno i srednjeročno znači nastavak dosadašnjeg stanja labilne revnoteže, a uz malo sreće dugoročno može biti početak stabilizacije, kaže za naš radio profesor političke filozofije na zagrebačkom Sveučilištu i politički analitičar Žarko Puhovski. Međutim, presudan će biti razvoj situacije na jugu Srbije – u Preševu i Bujanovcu:

«Na samom Kosovu će se bar u naredno vrijeme svi naglašeno pristojno ponašati prema srpskim enklavama, u Kosovskoj Mitrovici imamo situaciju da su međunarodne trupe na mostu između, a u Preševu i Bujanovcu koji se nalaze nedvojbeno u okviru teritorija Srbije imamo ogromnu većinu Albanaca. Tamo će se – vjerujem – naći 100 ili 150 ljudi koji će se proglasiti «oslobodilačkom armijom», a tamo se nalaze gotovo dvije divizije srpske vojske. Tamo ja očekujem moguće krvoproliće. Ako do njega dođe, onda je sve upitno.»

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG