Dostupni linkovi

Ponovo zahtjevi za otcjepljenje RS


Banjaluka

Nakon što je skupština Kosova usvojila Deklaraciju o nezavisnosti, rukovodstvo Republike Srpske najavilo je da bi entitetski parlament trebalo da donese deklaraciju o stabilnosti i trajnosti RS, u skladu s nadležnostima prema Dejtonskom mirovnom sporazumu. Istovremeno, jedan broj političkih partija i nevladinih organizacija zalaže se za to da se RS izdvoji iz Bosne i Hercegovine, ili barem da se entitetu daju takva prava.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja treba da bude održana u narednih nekoliko dana, a na kojoj bi se poslanici trebali izjasniti o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, predstavnici Srpskog pokreta nevladinih asocijacija (SPONA) zatražiće proglašenje samostalnosti Republike Srpske. Ukoliko do toga ne dođe, iz SPONA-e najavljuju da će tražiti raspisivanje referenduma. Predsjednik Srpskog pokreta nevladinih asocijacija Branislav Dukić:
«Srpski pokret nevladinih asocijacija - SPONA to isto pravo traži u BiH, da Narodna skupština proglasi samoopredjeljenje RS zato što smo jedan od tri konstitutivna naroda koji imamo pravo kao što jedan albanski narod, koji je i nacionalna manjina u Srbiji, ima to pravo u Srbiji.»
Šef kluba poslanika Srpske demokratske stranke u Parlamentu RS Borislav Bojić ne pominje striktno izdvajanje tog entiteta iz BiH, ali kaže da kosovskim presedanom to treba da se omogući i Republici Srpskoj:
«Nikada u međunarodnoj praksi nije se desilo ono što se desilo na Kosovu i sigurno da ovo neće ostati bez određenih posljedica u dogledno vrijeme. Ako se već ta vrsta prava daje od strane velikih sila Kosovu, zašto to pravo ne bi imali Srbi? Na to pitanje mi tražimo odgovor.»
BiH treba da bude jednistvena i po pitanju Kosova – ističe šef poslaničkog kluba SDA u Parlamentu RS Ramiz Salkić. Na pitanje zašto bi se Kosovu dalo pravo otcjepljenja, a Republici Srpskoj ne, Salkić kaže:
«Mnogi, u Mostaru, Širokom Brijegu, u Sarajevu i na drugim mjestima, postavljaju pitanje zašto Republika Srpska?»
Predstavnici političkih partija iz Federacije BiH ocjenjuju da su ideje o izdvajanju RS iz BiH tek bezuspješni pokušaji destabilizacije države. Azra Hadžiahmetović, Stranka za BiH:
«Ta pitanja su regulisana našim ustavnim uređenjem odnosno zakonima, i pitanje izdvajanja, pitanje referenduma itd. U ovom trenutku i u postojećoj institucionalnoj konstelaciji u BiH, za to ne postoje mogućnosti.»
Alija Behmen iz SDP BiH naglašava da se Kosovo i RS ne mogu porediti, a o inicijativama za izdvajanjem tog entiteta kaže:
«Ti potezi o kojima ste govorili ukazuju da te secesionističke snage u RS ne da nisu poražene, nego se još i generiraju. Očigledno da su te snage osjetile pogodan momenat sa samoproglašenjem nezavisnosti Kosova i da žele u svakom slučaju destabilizirati i BiH, ali od tog posla, ja vas uvjeravam, nema ništa.»
Iz Kancelarije visokog predstavnika za BiH poručuju da se stanje na Kosovu ne može reflektovati na situaciju u državi, kao i da Bosna i Hercegovina ni u kom slučaju neće biti talac Kosova.

Pogledajte komentare (12)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG