Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nezavisnost Kosova će imati refleksije na BiH


Banjaluka, protesti protiv nezavisnosti Kosova

Sigurnosna situacija u BiH nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, još uvijek je mirna i stabilna, ocjenjuju u EUFR-u. Političari iz RS upozoravaju istovremeno da je politička situacija u BiH sada bitno drugačija.

Prema podacima EUFOR-a, nakon kosovske Deklaracije o nezavisnosti, u BiH je sigurno i mirno, kaže portparol David Fielder:
«Kao što smo vidjeli tokom vikenda, Kosovo je proglasilo nezavisnost. To smo pratili veoma pažljivo. Ovdje, u Bosni i Hercegovini imali smo veoma miran vikend. Situacija je mirna i stabilna. Mi naravno nastavljamo da pratimo situaciju i imamo planove za reakciju za svaku situaciju, ali, kako sam rekao, trenutno je okruženje u BiH sigursno i stabilno.»
Član državne Komisije za odbranu i bezbjednost iz SDA Šefik Džaferović ističe da najveću odgovornost u očuvanju mira i stabilnosti u ovom trenutku u BiH nose političari:
«Ja mislim da ne treba poduzimati nikakve korake. Treba jednostavno pozivati da se događaji povodom nezavisnosti Kosova ne reflektiraju na stanje u BiH. Političarima koji daju radikalne izjave, koji pokušavaju da povežu BiH sa Kosovom, jasno treba poručiti da se okanu te priče i da ni na taj način ne prizivaju nestabilnost u BiH.»
Sasavim drugačijeg mišljenja su političari iz Republike Srpske. Naime, Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je institucije RS da obezbijedi Srbima u BiH ista prava koja su dobili Albanci na Kosovu. Član Stranke, Slobodan Šaraba ističe da je politička situacija u BiH nakon proglašenja nezavisnosti Kosova bitno drugačija:
«Tim priznanjem koje je urađeno od strane međunarodne zajednice, dato je pravo i mogućnost i ostalim narodima da u vremenu koje dolazi traže isto pravo za sebe, kao ono koje su dobili Albanci. Ovim činom međunarodne zajednice počele su da se dešavaju neke stvari koje će vjerovatno imati svog odraza i na Bosnu i Hercegovinu.»
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Miodrag Živković naglašava da političari iz RS u institiucijama BiH nikada neće dati saglasnost za nezavisnost Kosova, ali da istovremeno ne mogu uticati na pozive NVO za otcepljenje RS iz BiH:
«Niko od njihovih predstavnika u zajedničkim organima neće dati saglasnost da se Kosovo prizna kao država i sve ćemo uraditi da se to ne desi. Republika Srpska smatra da je njena budućnost u BiH, ali ne možemo da spriječimo neke nevladine organizacije i građane da povezuju jedan ovako opasan presedan koji je napravljen, da se dio države koja je članica UN nasilno secesionira.»
Predsjednik RS Rajko Kuzmanović naglašava da nije tačna tvrdnja da je Kosovo izolovan slučaj koji nema refleksiju na BiH:
«Imaće refleksije na region, ali i na Evropu i šire. Desetine regija, oblasti i drugih cjelina, čeka na povod da ostvari svoju samostalnost ili neke svoje druge težnje. Neće biti u ovom času puno momentalnih refleksija ni promjena, ali će se sigurno otvoriti jedan proces koji će imati dalekosežne posljedice. Ne samo kod nas, nego i u mnogim državama svijeta.»
U zajedničkoj izjavi entitetskog predsjednika, premijera i predsjednika Skupštine RS, navodi se da najava pojedinih zemalja UN o priznavanju Kosova može biti ozbiljan međunarodni presedan. Predsjednik Skupštine RS, Igor Radojičić:
«Priznavanjem jednostrane nezavisnosti, zemlje članice UN prihvatile bi novo tumačenje Povelje UN i novu praksu u međunarodnim odnosima, po kojima pravo na samoopredjeljenje na dijelu teritorije države, članice UN, izraženo većinskom voljom lokalnog stanovništva, čak i uz protivljenje matične države, ima prioritet nad poštovanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država i zaslužuje međunarodno priznanje.»
U Uredu visokog predstavnika (OHR) ističu da svaki pokušaj povezivanja Kosova i Bosne i Hercegovine mora biti odbačen. Portparol OHR-a, Ljiljana Radetić:
«Niti jedan od problema Bosne i Hercegovine nije ni na koji način povezan sa Kosovom i statusom Kosova. Bilo kakav pokušaj povezivanja Kosova i BiH i njenih konstitutivnih dijelova, mora biti kategorički odbačen. BiH ni na koji način nije talac situacije na Kosovu. Neki neodgovorni pojedinci će pokušati da na vještački način povežu Kosovo sa BiH. Status BiH nije upitan i OHR očekuje da vodeći lideri ove zemlje i djeluju u pravcu koji podržava Ustav ove zemlje i mirovni sporazum.»
Vojno-politički analitičar Neven Kazazović, međutim, ističe kako je nezavisnost Kosova novost u regionu koja će donijeti određene promjene, ali da suštinskih pomjeranja ne bi trebalo biti:
«Cijela ta priča oko referenduma, oko otcjepljenja bez referenduma itd. samo je jedna domaća upotreba, a oko toga to je čista politička magla. U Bosni i Hercegovini niti se iko može otcijepiti niti ko može ukinuti bilo koji entitet. Prema tome, to je jasno ko sunce da tu ne može ništa da bude.»

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG