Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Doći će do pravnog spora u Savetu bezbednosti


Beograd, zgrada Vlade Srbije

Srbija je najavila poništavanje protivpravnih akata o jednostranom proglašenju nezavisnosti. Kosova. Šta još u institucionalnom smislu može učini Srbija kako bi pokušala sprečiti proglašenje nezavinosti?

Osim već poznatih političkih i državnih stavova o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti od strane albanskih lidera u Prištini, vlasti u Srbiji već danas će institucionalno u Skupštini Srbije poništiti odluku o proglašenju nezavinosti Kosova, najavio je predsednik parlamenta Oliver Dulić:
"Na sednici Narodne skupštine ćemo ponovo pokazati ono što je danas najvažnije, a to zajedništvo i konsenzus o ovom veoma teškom pitanju, pitanju buduće sudbine Kosova i Metohije, i sigurno doneti odluke koje će potvrditi naše nacionalno jedinstvo i jedinstvo svih političkih subjekata u stavu da branimo ono što je naše, da branimo naš teritorijalni integritet i suverenitet i da učinimo sve što je u našoj moći kako bi pomogli našim građanima na KiM."

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović podseća da je Vlada Srbije još u četrvtak donela odluku o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji o proglašenju jednostrane nezavisnosti:
"I dalje sve ono što proizilazi iz tih odluka, Srbija neće prihvatiti nikakvo pravno dejstvo jer su te odluke ništavne. Samim tim one ne mogu da proizvedu nikakvo pravno dejstvo što se tiče države Srbije i njene teritorije – to je ono što je u ovom trenutku jasno. Sigurno je da ćemo i neke druge mere koje budu proizašle iz jednog takvog akta smatrati ništavnim i nećemo ih priznavati. Mislim da je to najmanje što može učiniti jedna država kada joj se na ovakav način otima, cepa, teritorija, kada se jednim protivpravnim aktom na teritoriji jedne međunarodno priznate države stvara nova država."

Država je u ovakvim trenutcima u obavezi da se izjasni o ocepljenju, jer ako se ne izjasni znači da pristaje na ocepljenje i pristaje na sve posledice koje vuče to ocepljenje, kaže Simeon Pobulić iz Foruma za međunarodne odnose. Prva adresa na kojoj se mora institucionalno reagovati je, kaže Pobulić, Savet bezbednosti UN. I tu već danas dolazi do pravnog spora:
"Ništa se ne može bez Saveta bezbednosti. Verrujem da će tamo biti postavljeno pitanje da li je to što je učinjeno u skladu sa Rezolucijom 1244. Pošto je to pravno pitanje, SAD će tvrditi jedno a drugo Rusija i mi. Dakle, doći će do pravnog spora u Savetu bezbednosti. Jedino rešenje, prema Povelji, je da se uputi zahtev međunarodnom sudu pravde u Hagu i da on da odgovor na to pitanje. To je predviđeno, to je vrlo dobro poznato u međunarodnom pravu, i to se radi, ali, koliko se sećam, to je dosta retko. Savet bezbednosti mora prihvatiti odgovor međunarodnog suda, odnosno ne može da ga ne prihvati jer bi u tom slučaju morao da da neko svoje objašnjenje, obično pozivajući se na neku promenjenu situaciju u međuvremenu. Ali, to je već verovatno jedna velika akrobacija, ne verujem da je izvodljivo."

Proglašenje nezavisnosti i pokušaj njenog poništenja povlači čitav niz prava i obaveza, podseća Simeon Pobulić, nekadašnji diplomata. U paket tih mera ulazi i stav koji će Srbija zauzeti prema državama koje prizanju nezavisnost Kosova:
"Kakav stav ćemo imati prema državama koje priznaju nezavisnost, to je bilateralni odnos, videćemo. Ambasadori mogu biti pozvani na konsultacije i time se demonstrira nezadovoljstvo, ali u praksi se time ne dobija ništa naročito, pogotovo ne ovako mala zemlja. Postoje i drugi načini reagovanja, ali oni spadaju u, da tako kažem, indirektna sredstva. Na primer, ako bi se negde pojavio takav sličan problem i stigao pred SB, podržavanjem jedne strane koja vam odgovara, što ne odgovara drugoj strani, stvara se mogućnost raznih pogodbi. Ali, to je samo spekulacija, za sada nije na vidiku, iako ima takvih zamrznutih i nezamrznutih sporova na svetu, na žalost dosta."

XS
SM
MD
LG