Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protesti i nasilje u Republici Srpskoj


Banjaluka, protesti zbog nezavisnosti Kosova, Photo: Milorad Milojević

Iako zamišljeni kao mirni, današnji protesti u Banjaluci umalo su se pretvorili u prave demonstracije i nasilje. Više od dvije hiljade studenata i srednjoškolaca prvo su na Trgu Krajine zapalili zastavu EU

, zatim pokušali doći do američkog konzulata gdje ih je zaustavio kordon policije.
Policijski kordon međutim nije uspio da zaštiti i zgrade njemačkog i francuskog konzulata koje su učesnici protesta gađali kamenicama. I policija je gađana jajima, a jake policijske snage bile su postrojene ispred Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske. Atmosfera je bila došla do usijanja.
Učesnici protesta skandirali su i Ratku Mladiću, nosili srpske trobojke te transparente na kojima je pisalo «Zar je jedino studentima stalo», «Evropo, poštuj međunarodno pravo» i «Kosovo je Srce Srbije».
Proteste je organizovala studentska organizacija Univerziteta u Banjaluci u znak podrške studentima Kosovske Mitrovice
Osim studenata, svoj protest zbog proglašenja nezavisnosti Kosova iskazali su i zaposlenici Željeznica Republike Srpske i to tako što su u 12 časova na pet minuta obustavili željeznički saobraćaj.
  • 16x9 Image

    Milorad Milojević

    Diplomirao je 2003. kao prvi diplomirani novinar sa Univerziteta u Banjaluci. Novinarstvom se počeo baviti 1999. na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. Godine 2002. postaje dopisnik RSE iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG