Dostupni linkovi

Demonstracije na severu Kosova


Kosovo: Srbi su danas protestovali i u Gračanici
Kosovo: Srbi su danas protestovali i u Gračanici

Više od 15 000 Srba odbacilo je danas sa protestnog skupa u severnom delu Kosovske Mitrovice Deklaraciju o nezavisnosti Kosova koju je juče usvojila skupština Kosova.

Sa današnjeg protesta je jasno upućena poruka da su kosovski Srbi deo države Srbije, da su njeni ravnopravni građani i da je Kosovo u sastavu Srbije. Predsednik Z ajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije Marko Jakšić pozvao je danas vlasti u Beogradu da se za opstanak Srba na Kosovu bori svim raspoloživim sredstvima.

“Od naše države, naše vlasti i našeg predsednika očekujemo da jasno i glasno kažu da ako Albanci vrše nasilje nad Srbima, ako budu krenuli na Mitrovicu, Prilužje, Gojbulju, Gračanicu, da li će Srbija da upotrebi vojnu silu ili neće.Neka se ne nada pomoći KFOR-a. Srbija treba da upotrebi sve vojne snage i sve što ima da zaštiti svoj živalj na prostoru Kosova i Metohije”, rekao je Jakšić.

On je izrazio očekivanje da vlasti u Beogradu neće potpisati bilo kakve sporazume o pridruživanju i stabilizaciji sa EU jer bi to bila izdaja.”U slučaju da se to ipak dogodi”, kazao je Jakšić, “Srbi sa Kosova će ispred sedišta predsednika Republike Srbije organizovati masovni protest koji će trajati sve dok Skupština Srbije takav nerazuman sporazum sa EU ne osudi i poništi”.

“Nema logike da se sklapaju sporazumi sa EU, sa onima koji okupiraju našu zemlju jer na taj način posredno priznajemo da smo saglasni sa okupacijom. Kakva je to logika da hoćemo da tužimo sudu te zemlje koje priznaju nezavisno Kosovo a sa njima hoćemo da pravimo sporazume? To nigde u svetu nema i zato pozivamo sve u Beogradu da se okanu bilo kakvih sporazuma sa EU. U protivnom ako se to desi, svi skupa doći ćemo gore i ostaćemo tamo sve dok se takvi kolaboracioni sporazumi ne ponište”, rekao je Jakšić.

Predsednik Srpske Liste u skupštini Crne Gore Andrija Mandić pozvao je okupljene Srbe da ne napuštaju ove prostore jer će samo na taj način odbraniti Koosvo i Metohiju.

Vrlo je važno da ovde, u severnom Kosovu i Metohiji u našim enklavama, u Metohiji, svi ostanemo u svojim kućama. Tako se brani srpski nacionalni interes, tako se brani Kosovo i Metohija. A mi smo veliki narod – 500 godina smo čekali da Kosovo vratimo u srpski državni prostor. Naši dedovi su uspeli to da urade a mi njihovi unuci treba samo da odbranimo da ostane u srpskoj državi. Mi smo narod koji je i padao ali i narod koji se se i dizao, narod koji je gubio ali i narod koji je pobeđivao. Mi smo narod koji je stvoren za pobede i sigurno ćemo i u ovoj bitci pobediti”, rekao je Mandić.

Okupljeni Srbi nosili su mnogobrojne srpske zastave i transparente na srpskom i engleskom jeziku - "Kosovo nije na prodaju", "Ne damo Kosovo", "Rusijo pomozi", "Nezavisno Kosovo nastavak bombardovanja Srbije...".Nakon protesta okupljeni Srbi su krenuli u mirnu šetnju do glavnog mosta na Ibru. Incidenata nije bilo. Pored severne Kosovske Mitrovice, protestni skupovi održani su danas u Gračanici, Štrpcu i Ranilugu. Posle noći koja je nosila mnogo neizvesnosti zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, na severu Kosova danas je miran radni dan.
XS
SM
MD
LG