Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dan posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, makedonski državni vrh je ponovio već poznati stav o ovom pitanju. Iz kabineta predsednika države kažu da ostaju na poziciji da će Makedonija pratiti korake Evropske unije i NATO pakta

, a da će se istovremeno truditi da održava dobre odnose i sa Prištinom i sa Beogradom. I iz Vlade danas ne preciziraju kada bi priznali nezavisnost severnog suseda. Pažljivo pratimo sve događaje i pristup ovom pitanju će biti adekvatan našim državnim i nacionalnim interesima, kažu u Vladi
"Nema mesta za zabrinutost. Sve je pod kontrolom. Makedonija ima sposobnost i kapacitet da se postavi u skladu sa novonastalom situacijom", kaže ministar spoljnih poslova Antonio Milošoski.
Odgovarajući na pitanje kada će se desiti demarkacija granice između Makedonije i Kosova, on ističe da je dinamika tog procesa određena u saglasnosti sa planom o Kosovu Martija Ahtisarija, i izrazio očekivanje da će on biti ispoštovan. U međuvremenu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova informišu da nisu registrovani veći incidenti na jučerašnjim proslavama makedonskih Albanaca koji su se održali u Skoplju i u svim gradovima gde žive oni, a svi su bili propraćeni pucnjevima iz automatskog naoružanja.
"Jedino je od strane više građana prijavljeno da su čuli pucnjeve, a neki su prijavili i oštećenja na njihovim automobilima izazvana od zalutanih metaka. Ministarstvo će u okvirima svojih nadležnosti pokušati da ispita ko je sve pucao u toku jučerašnjeg slavljenja", izjavio je portparol MUP-a Ivo Kotevski.
Visoki diplomatski izvori kažu da se u Makedoniji ne mogu očekivati incidenti većih razmera u narednom periodu. Eventualna kriza bi se odvijala samo na teritoriji Kosova. Ali ukoliko u roku od nekoliko godina kosovske institucije ne uspostave kontrolu u oblastima gde žive Srbi, Albanci bi bili nezadovoljni i u tom slučaju su mogući incidenti i kod nas, ističu diplomatski izvori u Skoplju.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG