Dostupni linkovi

Prva sednica Vlade Republike Kosovo


Hashim Taqi
Hashim Taqi

Vlada Kosova je održala prvu sednicu posle jučerašnjeg proglašenja nezavisnosti i uputila zahtev državama da priznaju novu državu. Na Kosovu su sve oči uprte ka Njujorku i Briselu, gde se danas razgovara o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Jučerašnje veliko slavlje je proteklo u miru a policija kaže da je i danas situacija pod kontrolom.
“Dobro došli na prvu sednicu Vlade Republike Kosova, nezavisne i suverene države”, ovim rečima je premijer Kosova Hašim Tači započeo sednicu Vlade, posle jučerašnjeg proglašenja nezavisnosti. Tači je kazao da je Vlada Kosova uputila svetskim centrima zahtev za priznanjem nezavisnosti i izrazio očekivanje da će uskoro uslediti i prvi odgovori.
Vlada je usvojila značajan broj predloga zakona koji se tiču državnosti Kosova, a koji će biti prosleđeni Skupštini na usvajanje. Radi se o predlozima zakona za ministarstvo inostranih poslova, policiju, o pasošima, korišćenju državnih simbola, te zaštitnim zonama i decentralizaciji. Ovi zakoni su u skladu sa predlogom Martija Ahtsarija, a imaju podršku i Međunarodne civilne kancelarije. Takođe, Vlada Kosova je počela proceduru promene administrativne dokumentacije, kako bi sada na njima stajao logo Republike Kosova.
Kosovski premijer je pohvalio građane Kosova na dostojanstvenoj proslavi nezavisnosti.Hiljade građana Kosova u nedelju je slavilo nezavisnost. Odmah nakon što je Skupština Kosova usvojila Deklaraciju o nezavisnosti građani su počeli sa veseljem. Slavilo se na svakom koraku. Igralo se i pevalo, nošene su zastave, albanska, americka i evropskih zemalja, ali i nova kosovska zastava.
U čast proglašenja nezavisnosti postavljen je obelisk ispred Doma mladih i sportova u Prištini na kome su se potpisali najviši kosovski zvaničnici. Proslava je nastavljena do kasno u noć koncertom estradnih zvezda Kosova. Na bini postavljenoj u centru Prištine pojavili su se predsednik i premijer Kosova. A sve je završeno velikim vatrometom posle 23 časa.
Skupština Kosova je 17. februara jednoglasno usvojila Deklaraciju o nezavisnosti za koju je glasalo 109 prisutnih poslanika. Sednici nisu prisustvovali srpski poslanici. U skupšttinskoj sali su bile prisutne brojne strane diplomate, ali ne i zvaničnici UNMIK-a.
U tekstu usvojene Deklaracije, koju je pred poslanicima pročitao premijer Hašim Tači, navedeno je da proglašenje nezavisnosti odslikava volju naroda Kosova i da je u skladu sa planom specijalnog izaslanik UN za status Kosova Martija Ahtisarija.
A posle proglašenja na Kosovu se čeka reakcija sveta. Tako će se danas pažljivo pratiti sednica Saveta bezbednosti UN kao i sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu. Institucije i građani nakon velikog jučerašnjeg slavlja sada čekaju kada i koje države će priznati nezavisnost. Puno se očekuje od SAD i EU da pokrenu taj proces priznanja nove države.
Kosovska štampa na albanskom jeziku danas velikim slovima na naslovim stranama piše “Država Kosovo”, “Republika Kosovo”, “Neka nam je sa srećom” te “Očekuje se priznanje od velikih”. Novine pišu o veličanstvenoj proslavi i pravoj prazničnoj atmosferi svuda na Kosovu. Prenosi se i tekst Deklaracije o nezavisnosti.
Inače, bezbednosna situacija na Kosovu je mirna. Iz Kosovske policijske službe rekli su da je jučerašnji dan prošao bez značajnijih bezbednosnih problema, osim eksplozije u severnom delu Mitrovice. Do eksplozije je došlo u dvorištu Okružnog suda i u kojoj nije bilo ljudskih žrtava, ali su oštećena dva vozila suda.
XS
SM
MD
LG